
Suroviny
2 porce
- 500 g krkovičky na plátky
- 4 brambory
- 200 g šunky
- 50 g anglické slaniny
- 100 g plátkového sýra Ementál
- 1 červenou kapii
- koření gyros
- olivový olej
- 750 g leča
Postup přípravy receptu
-
Plátky krkovičky naklepeme, okořeníme směsí na gyros, zakapeme dobře olivovým olejem a necháme marinovat. Můžete přes noc, to je skvělé, ale stačí něco přes hodinku, pokud spěcháte.
-
Brambory oloupeme a nakrájíme na plátky. Plátky brambor klademe do pekáče. Dobře pokapeme olivovým olejem a dáme péct nezakryté tak 10 minut při teplotě 180 °C. Pak vložíme na brambory plátky krkovičky a pečeme tak 10 minut.
-
Narovnáme plátky šunky a ještě přidáme plátky anglické slaniny. Necháme 5 minut zapékat. Pak přidáme nakrájenou kapii.
-
Zalijeme lečem a zakryté pečeme v troubě tak 30 minut. Odkryjeme a pečeme ještě 20 minut. Potom ještě přídáme plátky sýra a pečeme ještě 10 minut, aby sýr zezlátl.
-
Podáváme třeba s oblohou z nakrájených rajčat.
Poznámka od kuchařky
Možností upravit krkovičku je samozřejmě víc, aby na talíři skončila jako báječná večeře. Tak se teď pusťme do trochu svižnější verze, kde kapie zavane trochu jako uragán pro ty, kteří nejsou příznivci ostřejšího jídla. Ale, když vynecháte kapii, můžete si pochutnat stejně, bez toho závanu svižnějšího větru chuti. I tak je příprava trochu delší, ale přiznejme si, že to stojí za to. Postup samozřejmě i s fotkami najdete také na https://www.mojetara.cz/recipe/krkovicka-s-lecem-z…