Suroviny
50 ks
- 1 šlehačka (smetana ke šlehání 250 ml)
- 125 g cukru krupice
- 1 lžička medu
- 30 g másla¨
- čokoláda
- lískové oříšky
Postup přípravy receptu
-
Do kastrůlku nalijeme šlehačku, přidáme cukr, med, máslo a vaříme tak dlouho (min. 30 minut), až má hmota světlehnědou barvu a zhoustne.
-
Po vychladnutí ještě o poznání víc zhoustne. Pak můžeme tvarovat kuličky, které plníme praženým lískovým oříškem a obalujeme v mléčné čokoládě.
-
Nebo do papírových košíčků kápneme trochu rozehřáté čokolády, mašlovačkou ji trochu rozetřeme po stranách košíčku (jakoby vymažeme košíček) na to přidáme kousek karamelové hmoty, nahoru opět kapka čokolády a na ozdobu vtlačíme opražený lískový oříšek.
-
Čokoláda, kterou jsme „vytřeli“ košíček zatuhne a vytvoří po nalití toffifee hmoty samostatný čokoládový košíček, který pak umožní lepší vyjmutí cukroví při jídle.
Poznámka od kuchařky
Míra ztuhnutí smetanové hmoty závisí na délce vaření a také na tom, jak kvalitní šlehačku použijete. Nejlepší je 40 % a pokud nemá ani 33%, je lepší přidat kousíček másla navíc.
Po uvaření má hmota konzistenci hustého medu, po zatuhnutí není tvrdá, netáhne se a neteče.