Suroviny
4 porce
- asi 1/2 balíčku pohanky – kroupa nebo lámanka
- 1 kg brambor
- kmín
- 2 cibule
- 1 palička česneku
- asi 200 g nějaké uzeniny (uzené maso, klobáska nebo slanina, ale nejlepší je směs)
- sůl
- pepř
- majoránka
- sádlo
Postup přípravy receptu
-
Brambory oloupeme, nakrájíme a uvaříme ve vodě se solí a kmínem doměkka.
-
Pohanku propereme a uvaříme jako rýži: na 1 díl pohanky 2 díly vody, kterou ochutíme solí a majoránkou. Uvedeme k varu a pak stačí vypnout a nechat dojít pod pokličkou. Lépe je hrnek s pohankou zabalit do utěrky a dát do peřin. Krásně dojde.
-
Na sádle zpěníme obě nakrájené cibule, přidáme uzeninu na kostičky a společně osmahneme. Pak všechno dohromady smícháme ve veliké míse, ochutíme čerstvě utřeným česnekem, majoránkou a dosolíme – kořením nešetříme, jídlo by bylo nevýrazné.
-
Můžeme podávat, ale lepší je ještě celý kontrabáš nandat do pekáčku vymazaného sádlem a zapéct v horké troubě. Chutě se báječně propojí. Servírujeme se salátem z kysaného zelí.
Poznámka od kuchařky
Recept jsem našla před časem na Labužníku a od té doby miluju pohanku.