Kontrabáš z pohanky zapečený

62
- reklama -

Suroviny
4 porce

asi 1/2 balíčku pohanky – kroupa nebo lámanka
1 kg brambor
kmín
2 cibule
1 palička česneku
asi 200 g nějaké uzeniny (uzené maso, klobáska nebo slanina, ale nejlepší je směs)
sůl
pepř
majoránka
sádlo

Postup přípravy receptu

  1. Brambory oloupeme, nakrájíme a uvaříme ve vodě se solí a kmínem doměkka.


    Zobrazit celý recept

  2. Pohanku propereme a uvaříme jako rýži: na 1 díl pohanky 2 díly vody, kterou ochutíme solí a majoránkou. Uvedeme k varu a pak stačí vypnout a nechat dojít pod pokličkou. Lépe je hrnek s pohankou zabalit do utěrky a dát do peřin. Krásně dojde.

  3. Na sádle zpěníme obě nakrájené cibule, přidáme uzeninu na kostičky a společně osmahneme. Pak všechno dohromady smícháme ve veliké míse, ochutíme čerstvě utřeným česnekem, majoránkou a dosolíme – kořením nešetříme, jídlo by bylo nevýrazné.

  4. Můžeme podávat, ale lepší je ještě celý kontrabáš nandat do pekáčku vymazaného sádlem a zapéct v horké troubě. Chutě se báječně propojí. Servírujeme se salátem z kysaného zelí.

Poznámka od kuchařky

Recept jsem našla před časem na Labužníku a od té doby miluju pohanku.