Kakaovo-drobenkový koláč

79
- reklama -

Suroviny
12 porcí

Čokoládová drobenka:
– 200 g polohrubé mouky
– 100 g cukru krupice
– 2 žloutky
– 50 g strouhaného kokosu
– 50 g mletých oříšků
– 2 lžíce kakaa
– 1 lžička kypřícího prášku
– 120 g másla
– 1 lžička skořice
náplň:
– 2 tvarohy ve vaničce
– 1 zakysaná smetana
– 100 ml mléka
– 100 g cukru
– 2 vanilkové cukry
– 1 vanilkový puding
– 2 hrsti borůvky nebo maliny, broskve

Postup přípravy receptu

  1. Nejprve si připravíme dortovou formu a vyložíme její dno pečícím papírem. Pak si v míse smícháme všechny ingredience na čokoládovou drobenku: polohrubou mouku, cukr, oba žloutky, kokos, ořechy, kakao, kypřící prášek, máslo a skořici.

  2. Přibližně dvě třetiny drobenky namačkáme na dno a do stran pečící formy tak, aby vznikly okraje vysoké 3 cm. Zbytek drobenky si zatím necháme stranou na později.

  3. Na náplň všechny suroviny kromě 1 vanilkového cukru promícháme, nejlépe mixérem. Dále smícháme borůvky nebo jiné ovoce se zbylým vanilkovým cukrem.

  4. Půlku tvarohové náplně rozetřeme na namačkanou drobenku, na ní pak rozprostřeme borůvky a přikryjeme druhou půlkou tvarohové náplně. Nakonec koláč posypeme zbytkem drobenky.

  5. Koláč pečeme v troubě na 150°C přibližně hodinu. Střed upečeného koláče by se neměl rosolovitě třást.

  6. Po upečení necháme koláč vychladnout a teprve tak pak dortovou obruč opatrně sundáme (jde to celkem snadno).

  7. Vychladlý koláč můžeme ještě dále zdobit dle vlastní fantazie, například ho pomocí mašlovačky postříkáme rozpuštěnou čokoládou.