Suroviny
asi 12 placiček
- 1 hrnek jáhel
- 1 středně velká cuketa
- 2 mrkve
- 1 cibule
- 2 stroužky česneku
- 1 vejce
- sůl
- pepř
Postup přípravy receptu
-
Jáhly spaříme v cedníku vařící vodou, vsypeme do hrnce, zalijeme vodou (na 1 díl jáhel dáme 2,5 dílu vody) a vaříme při mírnější teplotě asi 13-15 minut doměkka.
Jáhly vypneme a necháme pod pokličkou, aby se vstřebala všechna tekutina. -
Cuketu nastrouháme na hrubé slzy, lehce osolíme a necháme chvilku v klidu.
Mrkev nastrouháme najemno. -
K vychladlým jáhlám přidáme nastrouhanou mrkev, najemno nakrájenou cibuli, utřený česnek a vejce.
Z posolené odleželé cukety dobře vymačkáme všechnu tekutinu a také přidáme k jáhlám. Vše dochutíme solí a pepřem. -
Plech vyložíme pečícím papírem. Mokrýma rukama tvoříme placičky, naklademe na plech a vložíme do vyhřáté trouby. Pečeme při 180°C asi 20-25 minut.
Upečené placičky jsou velmi křehké, plech vyndáme z trouby a placičky na něm necháme chvíli stát, chladnutím zpevní a už se nerozpadají.
Podáváme se zeleninovou oblohou.