Hrachová polévka

269
- reklama -

Suroviny

30 dkg hovězích a telecích kostí
sůl
několik zrnek celého pepře
menší cibule
kousek celeru
1 malá mrkev
1 petržel
20 dkg hrachu
10 dkg sádla (nejlepší je samozřejmě domácí, ale lze použít i kupované a kdo opravdu nemůže tak olej
8 dkg hladké mouky
mletý pepř
česnek (třený)
sůl
majoránka
petrželová nať
smažené kostičky z rohlíku nebo žemle

Postup přípravy receptu

  1. Z kostí začneme vařit vývar v osolené vodě. Později přidáme pepř, očištěnou kořenovou zeleninu a cibuli a vaříme do měkka. Hotový vývar procedíme.


    Zobrazit celý recept

  2. Hrách, který si musíme nejlépe den předem namočit slijeme z této vody, dáme vodu čerstvou, a také uvaříme do měkka. Prolisujeme nebo rozmixujeme.

  3. Z části sádla a z mouky připravíme jíšku, a za neustálého míchání šlehací metlou přilijeme vývar z kostí a vaříme.

  4. Po 30 minutách přidáme prolisovaný hrách, pepř a dále zvolna vaříme.

  5. Ke konci varu přidáme prolisovaný česnek, dochutíme polévkovým kořením, drcenou majoránku. Podáváme s osmaženým rohlíkem nebo žemlí a ozdobíme petrželkou.

Poznámka od kuchařky

Tato polévka Vám nahradí rybí polévku pokud ji nemáte rádi.