- reklama -
Suroviny
- 30 dkg hovězích a telecích kostí
- sůl
- několik zrnek celého pepře
- menší cibule
- kousek celeru
- 1 malá mrkev
- 1 petržel
- 20 dkg hrachu
- 10 dkg sádla (nejlepší je samozřejmě domácí, ale lze použít i kupované a kdo opravdu nemůže tak olej
- 8 dkg hladké mouky
- mletý pepř
- česnek (třený)
- sůl
- majoránka
- petrželová nať
- smažené kostičky z rohlíku nebo žemle
Postup přípravy receptu
-
Z kostí začneme vařit vývar v osolené vodě. Později přidáme pepř, očištěnou kořenovou zeleninu a cibuli a vaříme do měkka. Hotový vývar procedíme.
-
Hrách, který si musíme nejlépe den předem namočit slijeme z této vody, dáme vodu čerstvou, a také uvaříme do měkka. Prolisujeme nebo rozmixujeme.
-
Z části sádla a z mouky připravíme jíšku, a za neustálého míchání šlehací metlou přilijeme vývar z kostí a vaříme.
-
Po 30 minutách přidáme prolisovaný hrách, pepř a dále zvolna vaříme.
-
Ke konci varu přidáme prolisovaný česnek, dochutíme polévkovým kořením, drcenou majoránku. Podáváme s osmaženým rohlíkem nebo žemlí a ozdobíme petrželkou.
Poznámka od kuchařky
Tato polévka Vám nahradí rybí polévku pokud ji nemáte rádi.
Kuchař: toprecepty.cz