Hovězí plátky s taveným Hermelínem v brusinkové omáčce

75
- reklama -

Suroviny
4 porce

500 g hovězích plátků (roštěnky nebo váleček)
1 cibule
300 ml vývaru
2 lžíce naložených brusinek + 4 lžičky brusinek k servírování
2 lžíce hladké mouky
hrubě mletý pepř
150 g Hermelínu
olivový olej
sůl

Postup přípravy receptu

  1. Hovězí plátky naklepeme, nařízneme okraje, opepříme a potřeme olivovým olejem. Necháme odležet několik hodin nebo do druhého dne v chladu. Nejméně hodinu před tepelnou úpravou přendáme do pokojové teploty.

  2. V kastrolu nebo vyšším pekáči, který lze vložit do trouby, orestujeme dozlatova nadrobno nakrájenou cibuli na olivovém oleji.

  3. Zasypeme hladkou moukou, usmažíme jíšku a zalijeme teplým vývarem tak, abychom vytvořili řidší omáčku.

  4. Přidáme dvě lžíce brusinek, prošleháme a udržujeme na nízké teplotě v bodu varu.

  5. Rozpálíme steakovou pánev a trochu ji zacákneme olejem. Vkládáme plátky masa, opečeme je z obou stran dohněda a opečené překládáme do cibulovo-brusinkového základu.

  6. Výpek z masa zasypeme další lžičkou mouky, prosmahneme a zalijeme zbytkem vývaru. Vzniklou šťávu přilijeme k masu. Osolíme, přikryjeme pokličkou a vložíme do trouby, vyhřáté na 160°C, kde pečeme zhruba dvě hodiny.

  7. Poté maso poklademe plátky Hermelínu, zvýšíme teplotu v troubě a necháme sýt roztavit. Při servírování na každý plátek s hermelínem vrstvíme lžičku zavařených brusinek. Podáváme s různě upravenými brambory.