
Suroviny
4 porce
- 500 g hovězích plátků (roštěnky nebo váleček)
- 1 cibule
- 300 ml vývaru
- 2 lžíce naložených brusinek + 4 lžičky brusinek k servírování
- 2 lžíce hladké mouky
- hrubě mletý pepř
- 150 g Hermelínu
- olivový olej
- sůl
Postup přípravy receptu
-
Hovězí plátky naklepeme, nařízneme okraje, opepříme a potřeme olivovým olejem. Necháme odležet několik hodin nebo do druhého dne v chladu. Nejméně hodinu před tepelnou úpravou přendáme do pokojové teploty.
-
V kastrolu nebo vyšším pekáči, který lze vložit do trouby, orestujeme dozlatova nadrobno nakrájenou cibuli na olivovém oleji.
-
Zasypeme hladkou moukou, usmažíme jíšku a zalijeme teplým vývarem tak, abychom vytvořili řidší omáčku.
-
Přidáme dvě lžíce brusinek, prošleháme a udržujeme na nízké teplotě v bodu varu.
-
Rozpálíme steakovou pánev a trochu ji zacákneme olejem. Vkládáme plátky masa, opečeme je z obou stran dohněda a opečené překládáme do cibulovo-brusinkového základu.
-
Výpek z masa zasypeme další lžičkou mouky, prosmahneme a zalijeme zbytkem vývaru. Vzniklou šťávu přilijeme k masu. Osolíme, přikryjeme pokličkou a vložíme do trouby, vyhřáté na 160°C, kde pečeme zhruba dvě hodiny.
-
Poté maso poklademe plátky Hermelínu, zvýšíme teplotu v troubě a necháme sýt roztavit. Při servírování na každý plátek s hermelínem vrstvíme lžičku zavařených brusinek. Podáváme s různě upravenými brambory.