Hovězí plátky (kostky) v zelenině na rajčatové šťávě

48
- reklama -

Suroviny
4 velké

700 g hovězí kližky vcelku, nejlépe jeden krásný celý sval
50 g špeku
2 lžíce oleje
1 středně velká cibule
1 menší mrkev
1 silnější plátek celeru
3 stroužky česneku
2 lžíce kremžské hořčice
600 ml rajčatové šťávy
1 snítka rozmarýnu
1 slabá lžíce hladké mouky
sůl
mletý pepř

Postup přípravy receptu

  1. Maso opláchneme, osušíme a nakrájíme na plátky. Část masa, ze kterého už nejdou plátky nakrájet, nakrájíme na větší kostky.


    Zobrazit celý recept

  2. Plátky masa naklepeme, na okrajích nařízneme a po obou stranách mírně poprášíme solí a pepřem. Po jedné straně potřeme částí hořčice.

  3. Stroužky česneku prolisujeme, mrkev a celer nakrájíme na drobné kostky. Cibuli nakrájíme na jemné půlkolečka, špek na úzké nudličky a obojí dáme do papiňáku na rozehřátý olej osmažit do růžové barvy. Dále přidáme mrkev a celer, promícháme a 5 minut restujeme.

  4. Orestovaný základ nahrneme ke kraji hrnce, přidáme maso které necháme prudce po všech stranách zatáhnout. Znova promícháme, podlijeme 350 ml rajčatové šťávy, přidáme rozmarýn, zbytek hořčice a hrnec uzavřeme tlakovou poklicí. Od doby varu na slabém plameni dusíme cca 35-40 minut.

  5. Po ochlazení hrnec otevřeme, měkké maso vytáhneme bokem a tvrdou větvičku rozmarýnu vyhodíme. Šťávu zahustíme moukou,kterou jsme si rozmíchali ve zbývajících 250 ml rajčatové šťávy. Necháme bez pokličky 10 minut mírným varem provařit, 5 minut před koncem přidáme prolisovaný česnek a maso na prohřátí. Jako příloha se hodí různé noky, knedlík, nebo rýže.

Poznámka od kuchařky

Plátky masa si můžeme nechat nařezat přímo v masně z masa určeného na roštěnky.

My máme nejraději roštěnky z kližky, ale z té si musíme plátky nařezat doma. Já jsem si z vícekilového kusu vyřízla pěkné“pérko“. Ze 400g mi vyšly plátky, zbývajících 300g jsem nakrájela na kostky.