Hovězí nudličky na tymiánu, s vajíčky a vínem

46
- reklama -

Suroviny
4 porce

600 g hovězí krk (kližka)
100 g špek
2 cibule
2 PL oleje
5 nové koření celé
1/2 KL tymián sušený
sůl
pepř bílý mletý
3 vejce vařená
3 PL mouka hladká
2 dcl bílé víno suché

Postup přípravy receptu

  1. Hovězí maso si nakrájíme na nudličky (asi 1 cm). Cibuli si oloupeme a nakrájíme na osminky.


    Zobrazit celý recept

  2. V kastrolu si rozehřejeme olej, vsypeme nakrájenou cibuli a restujeme jí do červena. Poté přidáme nudličky masa, špeku a restujeme do zatažení masa (zešednutí). Přisypeme tymián a nové koření, necháme je rozvonět (pár sekund) a podlijeme vroucí vodou – do 2/3 výšky masa. Osolíme, jemně opepříme a za občasného promíchání dusíme pod pokličkou do měkka.

  3. Maso vyjmeme přes drátěný cedník, kuličky koření vyhodíme, šťávu zahustíme tmavší jíškou (nebo moukou rozmíchanou ve troše vody) a necháme provářet asi 20 min. – do hustější konzistence. Šťávu necedíme.

  4. Poté vložíme zpět maso, přidáme víno, oloupaná a na kostičky nakrájená vejce a necháme ještě asi 10 minut pomalu provářet. Můžeme přidat ještě špetku čerstvého tymiánu.

  5. Jako příloha se hodí dušená rýže, či houskové knedlíky. Pokud si šťávu uděláme řidší, tak lze podávat i s vařenými bramborami.

Poznámka od kuchařky

Po velikonočním hodování, se nám doma sešlo opět halda vařených vajíček. A tak jsem spojila suroviny které máme rádi a uvařila jsem toto jídlo.