Suroviny
4 porce
- 600 g hovězí krk (kližka)
- 100 g špek
- 2 cibule
- 2 PL oleje
- 5 nové koření celé
- 1/2 KL tymián sušený
- sůl
- pepř bílý mletý
- 3 vejce vařená
- 3 PL mouka hladká
- 2 dcl bílé víno suché
Postup přípravy receptu
-
Hovězí maso si nakrájíme na nudličky (asi 1 cm). Cibuli si oloupeme a nakrájíme na osminky.
-
V kastrolu si rozehřejeme olej, vsypeme nakrájenou cibuli a restujeme jí do červena. Poté přidáme nudličky masa, špeku a restujeme do zatažení masa (zešednutí). Přisypeme tymián a nové koření, necháme je rozvonět (pár sekund) a podlijeme vroucí vodou – do 2/3 výšky masa. Osolíme, jemně opepříme a za občasného promíchání dusíme pod pokličkou do měkka.
-
Maso vyjmeme přes drátěný cedník, kuličky koření vyhodíme, šťávu zahustíme tmavší jíškou (nebo moukou rozmíchanou ve troše vody) a necháme provářet asi 20 min. – do hustější konzistence. Šťávu necedíme.
-
Poté vložíme zpět maso, přidáme víno, oloupaná a na kostičky nakrájená vejce a necháme ještě asi 10 minut pomalu provářet. Můžeme přidat ještě špetku čerstvého tymiánu.
-
Jako příloha se hodí dušená rýže, či houskové knedlíky. Pokud si šťávu uděláme řidší, tak lze podávat i s vařenými bramborami.
Poznámka od kuchařky
Po velikonočním hodování, se nám doma sešlo opět halda vařených vajíček. A tak jsem spojila suroviny které máme rádi a uvařila jsem toto jídlo.