Hovězí na zázvoru a česneku

353
- reklama -

Suroviny
6 porcí

800 g Hovězí přední
(nebo) kližka
3 lžíce oleje (nebo sádla)
2 ks cibule větší
5 stroužků česneku (+ 1 stroužek při prováření)
2 cm zázvoru čerstvého (+ kousek při prováření)
3 lžíce rajčatový protlak
1 lžíce sojové omáčky (nemusí být)
sůl
1/2 lžičky pepře mletého bílého
voda na podlití
mouka hladká na zahuštění
1 lžíce oleje na jíšku

Postup přípravy receptu

  1. Cibuli oloupeme, nakrájíme na kostky (část cibule – asi 2 lžíce – si dáme stranou) a vložíme do hrnce na horký olej. Cibuli restujeme dorůžova.

  2. Mezitím si nakrájíme maso na větší kostky a oloupaný česnek a zázvor na plátky.
    Na růžovou cibuli přidáme maso a restujeme. Pak přidáme zázvor, česnek, rajčatový protlak a zbylou cibuli. Vše ještě osmahneme a zalijeme horkou vodou (do výšky masa). Osolíme, opepříme, přidáme sojovou omáčku, přiklopíme pokličkou a necháme dusit do poloměkka. Dle potřeby podléváme trochou vody.

  3. Poloměkké maso vyjmeme, šťávu zahustíme jíškou (nebo moukou rozmíchanou ve vodě) a necháme asi 10 min provařit. Pak přidáme maso, jeden stroužek česneku na plátky a kousek zázvoru na jemno a necháme ještě asi 15 – 20 min povařit (dle tuhosti masa). Občas zamícháme a dle potřeby dosolíme.

    Jako příloha se hodí brambory, knedlíky, těstoviny, rýže,…

Poznámka od kuchařky

Tohle jídlo mě napadlo, když jsem z mrazáku vyndala kus předního a nechtěla jsem dělat nic složitého.

Jídlo je krásně voňavé a poměrně syté, tudíž jako příloha opravdu postačí chléb, nebo jiné pečivo a je z toho poměrně jednoduchá večeře či oběd.