Hejtmanský měšec

572
- reklama -

Suroviny
asi 10

1 kg vepřová plec
300 g párek
500 g zelí kysané
100 g slaniny
1 vejce
sůl
pepř
cibule
tuk
paprika sladká
mouka hladká
protlak
smetana
citron
hořčice
voda

Postup přípravy receptu

  1. Díl vepřové plece opláchneme a nakrájíme přes vlákno plátky o příslušné hmotnosti. Plátky rozklepeme doširoka a do středu položíme propláchnuté, okapané a překrájené zelí, díl oloupaného párku, na kostičky nakrájenou slaninu a plátek vařeného vejce. Plátek masa s náplní osolíme a opepříme a vytvarujeme do tvaru měšce, okraje k sobě svážeme nití.

  2. Oloupanou cibuli nakrájíme na drobno, osmahneme na tuku do růžova, přisypeme mletou papriku, částečně zpěníme.

  3. Na takto připravený základ vložíme měšce, mírně podlijeme vodou a přikryjeme poklicí a v troubě dusíme do měka.

  4. Během dušení maso obracíme a podle potřeby podléváme.

  5. Měkké maso vyjmeme, štávu vydusíme na tuk, zaprášíme prosátou moukou, osmahneme, přidáme protlak, znovu krátce povaříme, zjemníme smetanou, dochutíme hořčicí a citrónovou štávou. Za stálého míchání dobře povaříme, uvařenou omáčku přecedíme zpět na měšce a krátce společně podusíme.

Poznámka od kuchařky

Příloha : brambory, rýže