
Suroviny
asi 10
- 1 kg vepřová plec
- 300 g párek
- 500 g zelí kysané
- 100 g slaniny
- 1 vejce
- sůl
- pepř
- cibule
- tuk
- paprika sladká
- mouka hladká
- protlak
- smetana
- citron
- hořčice
- voda
Postup přípravy receptu
-
Díl vepřové plece opláchneme a nakrájíme přes vlákno plátky o příslušné hmotnosti. Plátky rozklepeme doširoka a do středu položíme propláchnuté, okapané a překrájené zelí, díl oloupaného párku, na kostičky nakrájenou slaninu a plátek vařeného vejce. Plátek masa s náplní osolíme a opepříme a vytvarujeme do tvaru měšce, okraje k sobě svážeme nití.
-
Oloupanou cibuli nakrájíme na drobno, osmahneme na tuku do růžova, přisypeme mletou papriku, částečně zpěníme.
-
Na takto připravený základ vložíme měšce, mírně podlijeme vodou a přikryjeme poklicí a v troubě dusíme do měka.
-
Během dušení maso obracíme a podle potřeby podléváme.
-
Měkké maso vyjmeme, štávu vydusíme na tuk, zaprášíme prosátou moukou, osmahneme, přidáme protlak, znovu krátce povaříme, zjemníme smetanou, dochutíme hořčicí a citrónovou štávou. Za stálého míchání dobře povaříme, uvařenou omáčku přecedíme zpět na měšce a krátce společně podusíme.
Poznámka od kuchařky
Příloha : brambory, rýže