
Suroviny
- 600 g polohrubé mouky
- 250 ml mléka
- 3 žloutky
- 3/4 balíčku kvasnic
- 4 lžíce cukru
- 200 g másla
- 1 lžička soli
Postup přípravy receptu
-
Mouku smícháme se solí, přidáme žloutky, cukr rozpustíme ve vlažném mléce a přidáme do mísy spolu s rozpuštěným máslem.
-
Nakonec kvásek a zaděláme těsto, které po zamíchání v míse ještě prohněteme na vále a dáme zpět do mísy vykynout.
-
Nádivka :
1 tvaroh
kůra z půlky citronu
1 vanilkový cukr
4 lžíce moučkového cukru
1 vejce
rozinky naložené v rumu
Všechny suroviny smícháme a necháme odležet. -
Drobenka :
120 g másla
4 lžíce moučkového cukru
4 lžíce polohrubé mouky
1 vanilkový cukr -
Vykynuté těsto rozdělíme na dvacet dílků, naplníme tvarohovou náplní a uzavřeme, dáme na plech a skleničkou utvoříme v koláči důlek na povidla.
-
Posypeme drobenkou a potřeme rozšlehaným vejcem.
-
Pečeme na 200°C 10 – 15 minut.
-
Po upečení koláče pokapeme rozpuštěným máslem a potřeme i kraje koláčů, pocukrujeme.
-
Koláče jsou výborné a s těstem se velice dobře pracuje.
Poznámka od kuchařky
Recept do pořadu Babicovy dobroty dodala paní D. Handerková