Suroviny
z celé dávky těsta 48 ks šátečků
- 250 g 100% tuku Omega
- 400 g hladké mouky
- 100 ml mléka
- 100 ml vody
- 2 žloutky
- špetka soli
- 1 pl oleje
- lněné semínka
- sezamové semínka (nebo celý kmín na posypání)
- náplň do 24 ks šátečků :
- 200 g Lučina
- 4 pl čerstvé nakrájené pažitky
- 4 prolisované stroužky česneku
- trochu soli a mletého pepře na dochucení
- 1-2 balíčky oliv bez pecky
Postup přípravy receptu
-
Do hlubší mísy na hrubém slzičkovém struhadle nastrouháme 100% tuk, přidáme hladkou mouku, tekutinu, žloutky, špetku soli a rukama vypracujeme těsto.
-
Utvoříme bochánek, vložíme do mikrotenového sáčku, dáme do mísy se studenou vodou a necháme v lednici 2-3 hodiny uležet.
-
Mezitím si připravíme náplň na šátečky. Smícháme sýr, pažitku, česnek a dle potřeby dochutíme solí a pepřem.
-
Těsto rozdělíme na polovinu, jednu dáme do mrazáku pro strýčka příhodu, druhou na mírně hladkou moukou pomoučněnou pracovní plochu(vál) a rozdělíme opět na polovinu.
-
Z každé půlky rozválíme cca 3mm silný plát, radýlkem nebo nožem rozdělíme na 12 políček, do středu dáme vrchovatou kávovou lžičku náplně, podle chuti 1-2 olivy a zabalíme do“šátečku“.
-
Šátečky potřeme rozšlehanými bílky s olejem, posypeme semínky a dáme do předehřáté trouby na 3/4 výkon upéct do zlatavé barvy (já mám plynovou troubu, peču cca 12 minut).
Poznámka od kuchařky
Pokud se do surovin na těsto dají tekutiny, které jsou uvedeny, nebo 200ml mléka, či jen samotná voda, není to poznat. Mám to léty odzkoušeno. Dávám vždy to, co zrovna mám.
Do náplně jsem použila 2 obyčejné 1/2 kg bílé jogurty, které jsem nechala přes noc v utěrce rozložené v cedníku při pokojové teplotě odkapat. (libovolná slaná, nebo sladká náplň).http://www.toprecepty.cz/recept/16396-pomazanka-z-…
Z těsta také můžeme dělat záviny(štrůdly)se sladkou, nebo slanou náplní.