
Suroviny
- 500 g jedlých kaštanů
- 200-250 ml mléka
- 1 vanilkový cukr
- špetka skořice
- rum
- cukr
Postup přípravy receptu
-
Jedlé kaštany vložíme do mírně osolené vody a vaříme asi 30 minut.
-
Ještě horké kaštany oloupeme jak z horní lesklé slupky, tak i z té vnitřní. Pracujeme tak, že kaštany necháme v horké vodě a vždy jich vyndáme jen několik na oloupání.
-
Oloupané kaštany dáme do hrnce, zalijeme mlékem, přidáme vanilkový cukr a špetku skořice a pod pokličkou vaříme do měkka, asi 15 minut.
-
Uvařené necháme i se zbytkem mléka vychladnout.
-
Poté ponorným mixerem rozmixujeme na pyré. Je-li pyré příliš husté, přidáme trochu mléka. Dochutíme rumem a cukrem podle chuti.
Poznámka od kuchařky
Použití je široké – samotné hustší pyré lze servírovat s ovocem a šlehačkou, dají se jím mazat lívance nebo palačinky, přidává se do moučníků…
Připravovala jsem dietní verzi bez živočišného mléka – jako náhradu jsem použila mléko sojové.
Příprava je sice časově hodně náročná, ale výsledek stojí za to, minimálně pro ty, kteří nemají stálý zdroj pyré ze Slovenska 🙂
Tento a další recepty bez lepku, mléka a vajec naleznete na mých stránkách http://www.varimbezlepkumlekavajec.estranky.cz/.