Domácí kaštanové pyré

61
- reklama -

Suroviny

500 g jedlých kaštanů
200-250 ml mléka
1 vanilkový cukr
špetka skořice
rum
cukr

Postup přípravy receptu

  1. Jedlé kaštany vložíme do mírně osolené vody a vaříme asi 30 minut.

  2. Ještě horké kaštany oloupeme jak z horní lesklé slupky, tak i z té vnitřní. Pracujeme tak, že kaštany necháme v horké vodě a vždy jich vyndáme jen několik na oloupání.

  3. Oloupané kaštany dáme do hrnce, zalijeme mlékem, přidáme vanilkový cukr a špetku skořice a pod pokličkou vaříme do měkka, asi 15 minut.

  4. Uvařené necháme i se zbytkem mléka vychladnout.

  5. Poté ponorným mixerem rozmixujeme na pyré. Je-li pyré příliš husté, přidáme trochu mléka. Dochutíme rumem a cukrem podle chuti.

Poznámka od kuchařky

Použití je široké – samotné hustší pyré lze servírovat s ovocem a šlehačkou, dají se jím mazat lívance nebo palačinky, přidává se do moučníků…

Připravovala jsem dietní verzi bez živočišného mléka – jako náhradu jsem použila mléko sojové.

Příprava je sice časově hodně náročná, ale výsledek stojí za to, minimálně pro ty, kteří nemají stálý zdroj pyré ze Slovenska 🙂

Tento a další recepty bez lepku, mléka a vajec naleznete na mých stránkách http://www.varimbezlepkumlekavajec.estranky.cz/.