![Domácí chleba z trouby_5ff9303d42009.jpeg](https://recepts.cz/wp-content/uploads/2021/01/domaci-chleba-z-trouby_5ff9303d2f6eb.jpeg)
Suroviny
1 ks
- 100 g tmavé žitné chlebové mouky
- 50 g mouky na domácí chleba
- 380 g hladké mouky
- 1/2 lžičky cukru
- 2 lžičky soli
- 1 lžíce octa
- 1 lžička drceného kmínu
- 1 lžička celého kmínu
- 380 ml vlažné vody
- 1/2 kostičky kvasnic
- sádlo
Postup přípravy receptu
-
Navážené mouky dáme do velké mísy, přidáme cukr, sůl, ocet, kmín, vlažnou vodu a nakonec kvasnice. Všechno uhněteme vařečkou, pak dáme do mísy trošku hladké mouky a rukou bochánek těsta ještě hněteme (těsto musí být tužší, ale také se musí na ruku trošku lepit).
-
Těsto dáme na teplé místo vykynout (dávám do trochu nahřáté trouby, na cca 30 minut). Vál posypeme moukou, na něj dáme vykynuté těsto, rozprostřeme ho a přeložíme jednu stranu a protější přes ni.
-
Do sádlem vymaštěné pečící mísy dáme balíček těsta, že zohýbaná část bude dole, přikryjeme víčkem a necháme 30-45 minut kynout. Pečeme zhruba 30 minut na 200°C (těsto má pěkně narůst a nahoře popraskat).
-
Poté pečeme bez víčka 20 minut dozlatova. Upečený chleba vyndáme z trouby, jemně potřeme kůrku vodou a přikryjeme utěrkou, dokud nevychladne.
Poznámka od kuchařky
– do těsta můžeme přidat i různá semínka (slunečnice…)
– u nás všem moc chutná 🙂