Domácí chleba z trouby

276
- reklama -

Suroviny
1 ks

100 g tmavé žitné chlebové mouky
50 g mouky na domácí chleba
380 g hladké mouky
1/2 lžičky cukru
2 lžičky soli
1 lžíce octa
1 lžička drceného kmínu
1 lžička celého kmínu
380 ml vlažné vody
1/2 kostičky kvasnic
sádlo

Postup přípravy receptu

  1. Navážené mouky dáme do velké mísy, přidáme cukr, sůl, ocet, kmín, vlažnou vodu a nakonec kvasnice. Všechno uhněteme vařečkou, pak dáme do mísy trošku hladké mouky a rukou bochánek těsta ještě hněteme (těsto musí být tužší, ale také se musí na ruku trošku lepit).


    Zobrazit celý recept

  2. Těsto dáme na teplé místo vykynout (dávám do trochu nahřáté trouby, na cca 30 minut). Vál posypeme moukou, na něj dáme vykynuté těsto, rozprostřeme ho a přeložíme jednu stranu a protější přes ni.

  3. Do sádlem vymaštěné pečící mísy dáme balíček těsta, že zohýbaná část bude dole, přikryjeme víčkem a necháme 30-45 minut kynout. Pečeme zhruba 30 minut na 200°C (těsto má pěkně narůst a nahoře popraskat).

  4. Poté pečeme bez víčka 20 minut dozlatova. Upečený chleba vyndáme z trouby, jemně potřeme kůrku vodou a přikryjeme utěrkou, dokud nevychladne.

Poznámka od kuchařky

– do těsta můžeme přidat i různá semínka (slunečnice…)

– u nás všem moc chutná 🙂