Suroviny
3 porce
- 200 g čočky
- vývar nebo voda dle potřeby
- 2 vejce
- cca 4 stroužky česneku, dle chuti
- majoránka dle chuti
- sůl dle chuti
- pepř mletý dle chuti
- hladká mouka nebo solamyl, je-li třeba
- 100 g uzeného masa nebo slaniny
- olej na smažení
Postup přípravy receptu
-
Čočku propláchneme, dáme do hrnce, zalijeme vývarem (já použil z uzeného ramínka) asi 5 cm nad čočku a na mírném ohni pod poklicí vaříme doměkka, podléváme dle potřeby. Není nutné čočku předem namáčet, ale kdo chce, uvaří ji dle svých zvyklostí. Po uvaření z čočky slijeme přebytečnou tekutinu a necháme ji zchladnout.
-
Čočku v hrnci jen mírně pomačkáme šťouchadlem, nebudeme pak potřebovat mouku ani škrob na zahuštění. K čočce přidáme dvě vejce, nastrouhaný česnek, drobně pokrájené uzené nebo slaninu a dle chuti osolíme a okořeníme. Vše řádně promícháme.
-
Do rozpálené pánve s trochou oleje klademe lžící hromádky, zploštíme na placičky a smažíme z obou stran dozlatova. Hotové odkládáme na ubrousek odsát přebytečný tuk a můžeme podávat.
-
Podáváme samostatně nebo se zeleninovým salátem. Výborné budou i jako příloha k minutkám tam, kde se podává klasický bramborák. Vynikající jsou i za studena.
Poznámka od kuchařky
…nápad na čočkové placičky jsem zaslechl v televizi a nedalo mi, je nevyzkoušet …udělal jsem dobře, jsou vynikající!