
Suroviny
- Kachna
- Na vytření dutiny:
- 1 PL cukru
- 1 KL soli
- 1 KL koření pěti vůní
- Koření pěti vůní:
- Smísíme po jednom dílu tlučeného koření:
- sečuánského pepře
- skořice
- badyánu
- fenyklu
- hřebíčku
- K naplnění dutiny:
- 2 PL strouhaného zázvoru (čerstvý)
- 1 bobkový list
- Na polevu:
- 2 PL medu (cukru)
- 2 PL rýžového octu
- 2 PL červeného vína (rýžové)
Postup přípravy receptu
-
Den první: Vykuchanou kachnu poctivě očistíme, omyjeme a odstřihneme křídla.
-
Smísíme cukr, sůl, koření pěti vůní a směsí vytřeme kachnu uvnitř. Do kachny vložíme zázvor, vavřín, dutinu zašpendlíme (zašijeme) a nohy svážeme k sobě.
-
Kachnu polijeme právě vroucí vodou (nebo na pár vteřin do vroucí vody ponoříme) a pak ji krátce ochladíme studenou vodou. Kachnu pečlivě osušíme a chvíli počkáme, aby dokonale oschla. Pak ji poctivě potřeme směsí na glazuru (med, ocet, víno). Hodinu počkáme a znovu ji potřeme stejnou směsí.
-
Glazovanou kachnu zavěsíme v chladu a necháme ji do dalšího dne řádně oschnout.
-
Den druhý: Troubu vyhřejeme na 190°C a kachnu upečeme (je hotová až když povoluje v kloubech) na rožni (kůžička se neporuší), nebo na roštu či na plechu (protože asi nemáme možnosti ji péci zavěšenou za krk). Ke konci pečení kachnu potíráme olejem.
-
Podle původních receptů se Pekingská kachna podává s moučnými plackami a s omáčkou na bázi sojové omáčky (viz odkaz v poznámce, vč. povídání o autentické přípravě a porcování).
U nás podávám jen tak samotnou (chuťovka pro dva). Pro 4 jedlíky se saláty, nebo s grilovanou zeleninou a někdy i s vařenou či dušenou rýží a občas i s kupovanou PEKING DUCK SAUCE.
Pekingská kachna je příjemná změna v jídelníčku, ale kachna po NAŠEM, jen tak s kmínem, tak to je jiné pošušňáníčko.
Poznámka od kuchařky
http://dadala.hyperlinx. cz/dru/drur0025.html
Původně jsem napsal: „Kachnu poctivě odsrstíme, omyjeme a odstřihneme křídla.“ Až když jsem si vzpomněl na níže psané, tak jsem doplnil slovo: „Vykuchanou“
Neděle před polednem, panelák, schodiště, příšerná puchna…
Stará potká mladou:
Neviš co tu tak smrdí?
Peču káču na pekáču. Můj ju dovlíkl z hospody a prý poli ju horkó vodó, oškubé, opal nad plynem, osuš, osol, pokmínuj, dé do pekáča, podlij hrnkem vody, zadekluj, strč do tróby, zapni, teplotu tam máš nastavenó a nic inýho nedělé, jak přindu, tak ju dopeču!
A vykuchalas ju?
Jak vykuchala? Neřikal…
Pokud jste uvařili, jídlo vám chutnalo a napíšete to do komentářů, tak se asi neurazím…
Pokud jste uvařili, jídlo vám nechutnalo, napište to do komentářů; já se neurazím a ostatním tím jen posloužíte…
Pokud se vám recept líbí a dáte mu bod, tak je zbytečné to psát do komentářů…
Pokud se vám recept nelíbí, klidně napište proč. Vaše připomínky zvážím a recept případně doplním, opravím, či vymažu…