
Suroviny
16 porcí
- 300 g cereálních sušenek
- 125 g másla
- 3 vejce
- 4 pl třtinového cukru
- 1 vanilkový cukr
- špetka soli
- 0,5 kg sýra do nápně ( já použila tentokrát 300 g ricotty, 100 g mascarpone a 100 g philadelphia, ale lze jakoukoliv kombinaci těchto, tvarohu, lučiny a podobně)
- poleva:
- 1/2 sáčku mraženého ovoce směsi lesních plodů
- sáček želatiny
Postup přípravy receptu
-
Sušenky rozdrtíme v mixeru nebo ručně v silném sáčku paličkou na maso nebo válečkem opravdu na hodně drobno. Pořádně promícháme s rozehřátým máslem.
-
Dortovou formu vyložíme pečícím papírem. Kolo na dno a pás kolem dokola. Sušenkovou hmotu za pomoci lžíce rovnoměrně navrstvíme na dno formy, vytvoříme i nízké okraje. Minimálně na hodinu dáme do lednice ztuhnout. Lze i do mrazáku, když se hodně spěchá.
-
Mléčné přísady s cukrem, vanilkovým cukrem, špetkou soli a celými vejci důkladně promícháme bud ručně nebo v mixéru.
-
Pečeme v předehřáté troubě na 180°C asi 40 minut. Dort by měl na povrchu zežloutnout a mírně popraskat.
-
Po vychladnutí zdobíme buď zakysanou smetanou nebo lesními plody, či jiným ovocem zalitým želatinou, čokoládovou polevou, citronovou polevou, jak má kdo nejraději. Do druhého dne chladíme.
Poznámka od kuchařky
Manželovi netřeba vysvětlovat, že je moučník ze zdravých surovin, nevšimne si toho.