Suroviny
- 1 kg brambor
- 2 velké cibule
- 3 stroužky česneku
- 150 g slaniny ( já použila česnekový bok)
- 100 ml smetany na vaření
- čerstvý libeček
- medvědí česnek
- petrželka ( všeho hodně 🙂 )
- máslo
- sůl
- Na kuličky:
- 300 g mletého masa
- 2 KL červené sladké papriky
- špetka drceného kmínu
- špetka majoránky
- sůl
- pepř
- olej
Postup přípravy receptu
-
Nejprve nastrouháme syrové brambory na hrubém struhadle, propláchneme je v cedníku studenou vodou a dáme do misky. Opět zalijeme studenou vodou, promícháme a slijeme. Postup opakujeme 3x, abychom se zbavili škrobu. Poté z brambor pomocí utěrky vymačkáme přebytečnou vodu.
-
Na másle nebo oleji zesklovatíme a orestujeme na proužky nakrájenou cibuli se slaninou, ke konci přihodíme posekané stroužky česneku a vyjmeme.
-
Mleté maso okořeníme podle chuti a vytvarujeme z něj kuličky, které opečeme na pánvi. Vyjmeme.
-
Do pánve si dáme rozpustit máslo a brambory na něm po částech vždy cca 5 minut opékáme. Vždy přidáme kousek másla. Až po opečení je osolíme, aby nám nepouštěly vodu.
-
Brambory, cibuli se slaninou a česnekem, bylinky, smetanu promícháme, dochutíme a přendáme do zapékací misky. Do brambor vtlačíme masové kuličky a dáme do vyhřáté trouby na 200°C na cca 30 minut zapékat.
Poznámka od kuchařky
Brambory můžeme samozřejmě zapékat i bez kuliček, použít třeba jako přílohu nebo samostatné jídlo.