Suroviny
- 4 vejce
- 200 g moučkového cukru nebo 150g fruktozy
- 1 vanilkový cukr
- 125 ml mléka
- 125 ml oleje
- 300 g polohrubé mouky
- 1 prášek do pečiva
- 250 g borůvek ( i více)
- sádlo na vymazání
- strouhanka na vysypání formy
Postup přípravy receptu
-
Žloutky utřeme s moučkovým a vanilkovým cukrem (nebo zvoleným cukrem pro diabetiky), přidáme mléko, olej, mouku s práškem do pečiva, sníh z bílků.
-
Těsto dáme do vymazané a strouhankou vysypané bábovkové formy. Střídavě vkládáme těsto a borůvky, prostřídáme cca 3 krát, poslední vrstva je těsto, které posypeme zbytkem borůvek a špachtlí opatrně z povrchu zarovnáme borůvky do těsta. Těsto odhrneme od středu formy, aby po upečení bylo dno rovné.
-
Troubu předehřejeme na 180°C a při pečení respektujeme vlastní troubu. Já pekla horkovzduchem na 180 °C 30 min., pak jsem teplotu vypnula a při zapnutém ventilátoru ještě 10 min. dopékala.
Poznámka od kuchařky
Doporučuji kvůli sněhu s formou zacházet velmi opatrně a ani nebouchat dvířky trouby. Borůvky je dobré poprášit moukou nebo kokosem, aby neklesly ke dnu.