Bezkonkurenční bramboráčky

83
- reklama -

Suroviny
záleží na počtu strávníků

brambory – raději víc
2 vajíčka (žloutky a bílky zvlášť)
6-8 stroužků česneku
1 cibule
1 balení tvarůžků
1 zakysaná smetana (200 ml)
drcený kmín
majoránka
pár kapek citronové šťávy na sníh z bílků
6-7 lžic hrubé mouky
pažitka nebo petrželka
pepř
olej na smažení
sůl (netřeba nebo jen málo, tvarůžky jsou slané dost)

Postup přípravy receptu

  1. Brambory nastrouháme na hrubo-větší slzičky, pokud jsou brambory moc vodnaté, vylijeme usazelou tekutinu, přidáme žloutky, pepř, protlačené stroužky česneku, kmín, majoránku, tvarůžky pokrájené na malé kousky, cibuli nakrájenou na jemno, nasekanou pažitku, zalijeme zakysanou smetanou a všechno dobře promícháme. Podle hustoty dáme přiměřené množství hrubé mouky, opět promícháme, nejlepší je rukama.

  2. Z bílků a citronové šťávy ušleháme tuhý sníh a vmícháme ho do těsta, pak už jen opékáme na malém množství oleje z obou stran, jak jsme zvyklí smažit bramboráky.

Poznámka od kuchařky

Řeknu vám to jednou větou: Lepší bramboráky jsem za svůj život nejedla a to už jsem jich jedla hodně!!! Dělala jsem z 10-ti velkých brambor a příště budu dělat z více brambor…za chvíli byly snědené. Zrovna tak výborně chutnají i studené-teda pokud zbudou.