
Suroviny
20 ks
- Těsto:
- 12 dkg hladké mouky
- 1,25 dl mléka
- 5 dkg másla
- špetka soli
- 3 vejce
- sekané lískové oříšky na posypání
- Oříškový karamel:
- 3 dkg mandlí
- 3 dkg lískových oříšků
- 6 dkg cukru krupice
- 2 dkg másla
- Dokončení krému:
- 3 dl mléka
- 2 žloutky
- 1 vanilkový puding
- 15 dkg másla
Postup přípravy receptu
-
V osoleném mléce rozpustíme máslo a když začne vřít, vsypeme mouku. Mícháme, až se začne odlepovat od kastrolu a utvoří se hladká lesklá hrouda. Odstavíme a necháme chladnout.
-
Ořechy a mandle nasekáme a opražíme na pánvi, přisypeme cukr, necháme zkaramelizovat a přidáme máslo. Směs nalijeme na pečící papír trochu potřený tukem. Necháme vychladnout, snažíme se neujídat.
-
Troubu předehřejeme na 180° C. Do vychladlého těsta vešleháme po jednom vejce. Dvěma lžičkami tvoříme hromádky, nebo děláme sáčkem. Posypeme sekanými oříšky.
Plech strčíme na 30 min. do trouby a neotvíráme dvířka.
′ -
Do 1,5 dl mléka vsypeme oříškový karamel a rozmixujeme. V druhé polovině mléka rozšleháme puding a žloutky. Karamelové mléko dáme vařit a když začne vřít, vlijeme mléko se žloutky a pudingem.
Necháme vychladnout. -
Zkontrolujeme upečené kuličky. Necháme pořádně vychladnout. Studený karamel našleháme s máslem.
Vychladlé kuličky rozkrojíme a plníme krémem.
Před podáváním posypeme cukrem.
Poznámka od kuchařky
Kuličky vznikly náhodou, když mi rupl můj stoletý cukrářský sáček. Na tomto receptu zabere nejvíc času chladnutí.
Oříškový karamel před mixováním rozbijeme válečkem nebo paličkou na maso.