Ořechový koláč s jablky a brusinkami

50
- reklama -

Suroviny
8 hodně velkých – 16 menších ke kávě

Na náplň:
4 jablka
cca 200 ml vody
šťáva z poloviny citronu
50 g sušených brusinek
Na těsto:
5 vajec
špetka soli do sněhu
125 g moučkového cukru
1 vanilkový cukr
175 g rostlinného tuku – Hera apd.
citronová kůra asi z poloviny bio citronu
125 g jemně strouhaných vlašských ořechů
200 g polohrubé mouky
1 prášek do pečiva

Postup přípravy receptu

  1. Jablka oloupeme, rozkrojíme na poloviny a vydlabeme jádřinec. Nebo před oloupáním a rozkrojením použijeme odstaňovač jadřinců. Půlky jablek vložíme do vařící vody s citronovou šťávou a krátce podusíme. Pak jablka vyjmeme a necháme zchladnout.


    Zobrazit celý recept

  2. Do bílků dáme špetku soli a vyšleháme sníh. Pak do něj po částech zašleháme polovinu cukru.

  3. Druhou polovinu cukru, vanilkový cukr, změklý tuk a žloutky šleháme do bělavé pěny. Už velmi lehce vmícháme sníh, nastrouhanou kůru, ořechy a nakonec po částech prosátou mouku smíchanou s práškem do pečiva.

  4. Těsto rozetřeme do pekáčku vyloženého papírem na pečení o velikosti cca 35 x 25 cm. Povrch, obrazně řečeno, „rozdělíme“na 8 dílků a do středu každého dílku dáme malou hromádku brusinek. Na brusinky položíme půlku podušeného jablka. Nemusíme je nijak zatlačovat do těsta, stačí jen položit.

  5. Pekáček vložíme do trouby vyhřáté na 180°C a pečeme zhruba 40 minut.

  6. Moučník necháme po upečení mírně zchladnout a pak za pomocí papíru na pečení vyjmeme na mřížku. Po úplném vychladnutí pocukrujeme a krájíme na řezy. Můžeme dozdobit meduňkou nebo mátou.

Poznámka od kuchařky

Zdroj receptu: Vaříme krok za krokem

Pokud máme menší jablka, tak se ještě může udělat prostřední řada, kde dáme ne čtyři, ale jen tři poloviny jablek.