Suroviny
3 porce
- 1 1/2 hrušky (1/2 hrušky na porci)
- 1 1/2 hrnku červeného ovocného vína (použila jsem rybízové)
- cca 1/4 hrnku třtinovéh cukru namíchaného s 1 vanilkovým cukrem
- 1 celá skořice
- cca 12 hřebíčků
- trocha šťávy z citronu (tak ze slabší půlky citronu, ani tolik nemusí být)
- zakysaná smetana (12% stačí) a trocha skořicového cukru na ozdobu
Postup přípravy receptu
-
Do hlubší pánve jsem si dala víno, cukr, skořici a hřebíčky a dala to vařit. Než to začalo bublat, tak jsem to místy promíchala, aby se spojilo víno a cukr, oloupala jsem si, rozpůlila a vykrojila jadřinec.
-
Jakmile víno začalo bublat, dala jsem do něj hrušky, jejich vrch jsem pokapala šťávou z citronu a přikryla pánev poklicí. Nechala jsem je vařit asi 25 minut s tím, že někdy v poločase jsem je obrátila. Asi po 20 minutách jsem poklici sundala a ještě s hruškama jsem již nechala redukovat víno. Hrušky jsem pak vytáhla, dala je na 5 minut bokem do tepla, aby se omáčka zredukovala skoro až na sirup. Možná to může zabrat až tak 10 minut. Nezapomínáme průběžné promíchávat.
-
Hrušky jsem poté nakrájela na plátky, ty jsem rozložila na talíř, přelila omáčkou a dozdobila slabší polévkovou lžící kysané smetany, kterou jsem lehce posypala skořicovým cukrem.
Poznámka od kuchařky
Název jste asi podle barvy omáčky pochopili =).