
Suroviny
2 porce
- 300 g jeleního masa
- 40 g uzené slaniny
- 25 g másla
- 1 mrkev
- 1 kus petržele
- 1/4 celeru
- 1 cibule
- 3 kuličky celého pepře
- 2 kuličky nového koření
- 1 bobkový list
- 2 hřebíčky
- tymián
- 1 lžička octa
- 1 lžíce krystalového cukru
- šťáva z 1/2 citrónu
- 1 dcl suchého červeného vína
- 1 lžička rybízové marmelády
- 1 lžíce tmavé hotové jíšky
- sůl
- podle potřeby kousek masoxu nebo hovězí vývar
Postup přípravy receptu
-
Na kostičky nakrájené slanině a másle podusíme na větší kusy nakrájenou zeleninu a kolečka cibule.
-
Okořeníme tymiánem, bobkovým listem, novým kořením, pepřem a přidáme 2 hřebíčky. Na směs vložíme maso nakrájené na větší kostky a orestujeme ze všech stran, až maso pustí šťávu. Podlijeme troškou vývaru, tlakový hrnec uzavřeme a dusíme cca 10 minut.
-
Pak hrnec otevřeme a vyjmeme všechnu zeleninu, kterou dáme prozatím bokem a přidáme lžičku octa.
-
Hrnec uzavřeme a dusíme ještě cca 15-20 minut.
-
Měkké maso pak vyjmeme, šťávu podle potřeby ještě podlijeme vývarem-jen tak, aby bylo do poloviny zalité.
-
Přidáme lžíci tmavé jíšky, citronovou šťávu, víno a šípkovou marmeládu a přilijeme karamel, který si na suché pánvi uděláme z cukru. Vše provaříme.
-
Mezitím zeleninu nakrájíme na kolečka a šťávu propasírujeme na nakrájenou zeleninu.
-
Podle potřeby dosolíme, dochutíme. Podáváme s knedlíkem.
Poznámka od kuchařky
Zdroj-Recepty od Dony-mnou mírně upraveno
Pro milovníky zvěřiny a jemně navinulých omáček. SKVĚLÉ!!!