Kostelecké jelení maso

72
- reklama -

Suroviny
2 porce

300 g jeleního masa
40 g uzené slaniny
25 g másla
1 mrkev
1 kus petržele
1/4 celeru
1 cibule
3 kuličky celého pepře
2 kuličky nového koření
1 bobkový list
2 hřebíčky
tymián
1 lžička octa
1 lžíce krystalového cukru
šťáva z 1/2 citrónu
1 dcl suchého červeného vína
1 lžička rybízové marmelády
1 lžíce tmavé hotové jíšky
sůl
podle potřeby kousek masoxu nebo hovězí vývar

Postup přípravy receptu

  1. Na kostičky nakrájené slanině a másle podusíme na větší kusy nakrájenou zeleninu a kolečka cibule.

  2. Okořeníme tymiánem, bobkovým listem, novým kořením, pepřem a přidáme 2 hřebíčky. Na směs vložíme maso nakrájené na větší kostky a orestujeme ze všech stran, až maso pustí šťávu. Podlijeme troškou vývaru, tlakový hrnec uzavřeme a dusíme cca 10 minut.

  3. Pak hrnec otevřeme a vyjmeme všechnu zeleninu, kterou dáme prozatím bokem a přidáme lžičku octa.

  4. Hrnec uzavřeme a dusíme ještě cca 15-20 minut.

  5. Měkké maso pak vyjmeme, šťávu podle potřeby ještě podlijeme vývarem-jen tak, aby bylo do poloviny zalité.

  6. Přidáme lžíci tmavé jíšky, citronovou šťávu, víno a šípkovou marmeládu a přilijeme karamel, který si na suché pánvi uděláme z cukru. Vše provaříme.

  7. Mezitím zeleninu nakrájíme na kolečka a šťávu propasírujeme na nakrájenou zeleninu.

  8. Podle potřeby dosolíme, dochutíme. Podáváme s knedlíkem.

Poznámka od kuchařky

Zdroj-Recepty od Dony-mnou mírně upraveno

Pro milovníky zvěřiny a jemně navinulých omáček. SKVĚLÉ!!!