
- reklama -
Suroviny
- 250 g zeleného chřestu
- 1 šalotka
- 1 větší brambora
- 1 menší petržel
- 1 řapík celeru
- 100 ml smetany
- 50 g másla
- 2 lžíce hladké mouky
- 1,5 litru silného drůbežího vývaru
- zakysaná smetana k podávání – nemusí být
- sůl
- bílý pepř
Postup přípravy receptu
-
V hrnci rozehřejeme máslo, zpěníme na něm drobně nakrájenou šalotku, zaprášíme moukou a připravíme jíšku. Zalijeme ji vývarem, prošleháme a přivedeme k varu.
-
Vložíme na menší kousky překrájený chřest, z kterého jsme odstranili spodní zdřevnatělé části a očištěnou pokrájenou zeleninu.
-
Po cca 3 minutách vyndáme několik kousků chřestu, odkrojíme špičky, dáme je stranou, budou na ozdobu na talíři, množství podle fantazie, zbytek vrátíme do polévky a vaříme celkem 30 minut.
-
Zjemníme smetanou a rozmixujeme.
-
Polévku dochutíme solí a čerstvě mletým bílým pepřem a na talířích doplníme chřestovými špičkami a kopečkem zakysané smetany
Poznámka od kuchařky
Zdroj: časopis Gurmet – mírně upraveno
Kuchařka: maris