Suroviny
- Na masové kuličky:
- 1 kg mletého masa (nejlépe mix hovězí + vepřové)
- 1 uvařená a oloupaná červená řepa
- 2 vejce
- 3 polévkové lžíce strouhanky (podle potřeby i více)
- 2 polévkové lžíce hladké mouky
- sůl
- pepř
- Na omáčku:
- 100 g másla
- 1 kávová lžička oleje
- 1 polévková lžíce hladké mouky
- 1/2 litru hovězího vývaru (případně vody s masoxem)
- 200 ml sladké smetany 30 %
- citronová šťáva
- sůl
- bílý pepř
- trošku cukru (cca 1 kávová lžička)
Postup přípravy receptu
-
Uvařenou a oloupanou řepu nastrouháme na jemném struhadle a přidáme k mletému masu. Promícháme s vejci, strouhankou, moukou, solí a pepřem, až vznikne těsto konzistence jako na karbanátky. Z těsta tvoříme kuličky o průměru cca 2 cm a skládáme je na plech s vyšším okrajem. Podlijeme malým množstvím horké vody a upečeme v předehřáté troubě na 180 st. asi půl hodiny. Hotové protočíme ve výpeku.
-
V kastrolku rozehřejeme máslo s olejem, přidáme hladkou mouku a usmažíme růžovou jíšku. Tu rozředíme chladným vývarem, důkladně rozšleháme a provaříme za stálého míchání 10 -15 minut. Ke konci zvolna přiléváme smetanu.
-
Do omáčky vložíme kuličky i s výpekem, dochutíme citronovou šťávou, bílým pepřem a solí, případně troškou cukru.
-
Kuličky podáváme přelité omáčkou a s brusinkami. Jako příloha je vhodná bramborová kaše.