
- reklama -
Suroviny
4 porce
- 1/2 kg mrkve
- (10 centimetrů) kousek pórku
- 1/2 kelímku smetany na šlehání
- 1 litr vody nebo zeleninového vývaru
- 1 stroužek česneku
- kousek másla
- muškátový oříšek
- pepř
- sůl
- zakysaná smetana
Postup přípravy receptu
-
Mrkev očistíme, nakrájíme na kolečka, přidáme nakrájený pórek, zalijeme vodou nebo vývarem a vaříme do měkka – asi 20 minut. Na posledních 5 minut přidáme prolisovaný česnek.
-
Pak odstavíme, rozmačkáme mrkev šťouchátkem na brambory a rozmixujeme tyčovým mixérem do hladké kaše, přidáme máslo, smetanu, osolíme, opepříme, přidáme špetku muškátového oříšku.
-
Na talíři přidáme lžičku zakysané smetany. Můžeme opéct třeba i krutony.
Poznámka od kuchařky
Pokud se voda vyvaří, trochu přidáme, aby z polévky nebyla kaše 😉
Kuchařka: kitulinecka