Vaječno – bramborová polévka s koprem

52
- reklama -

Suroviny

4 brambory
4 vejce natvrdo
1 menší pikantnější klobása
1 malá cibule
1 zakysaná smetana
kousek másla ( cca 1,5cm )
2 PL hladké mouky
cca 1 l vývaru nebo o trochu víc
čerstvý kopr
sůl

Postup přípravy receptu

  1. Nejprve na másle zesklovatíme na jemno nakrájenou cibuli, pak přidáme na kostičky nakrájenou klobásu a chvilku na mírném plameni restujeme, aby pustila chuť a šťávu.


    Zobrazit celý recept

  2. Zaprášíme moukou, mícháme a restujeme asi 2 minutky a zalijeme chladným vývarem. Zesílíme teplotu a dobře rozmícháme.

  3. Vhodíme na kostky nakrájené brambory, osolíme a vaříme do změknutí. Občas promícháme, aby se nám polévka kvůli mouce nepřichytávala, hlavně zpočátku, pak už to není nutné.

  4. Nakonec vmícháme teplou kysanou smetanu, nesmí být studená z lednice, jinak se nám v polévce srazí. Nejlépe je předem ji promíchat s pár lžícemi horké polévky a pak postupně do polévky vmíchávat.

  5. Samozřejmě v této fázi přidáme i nakrájená vejce.

  6. Necháme prohřát, dochutíme a po odstavení přisypeme posekaný kopr.

Poznámka od kuchařky

Tato polévka je chuťově podobná kulajdě, ale ta klobáska tomu dodá šmrnc a manžel byl velmi spokojen, že nemusí z polévky lovit houby 🙂

Moje recepty a fotografie najdete na http://inkitchenopen.blogspot.cz/