
Suroviny
- 4 brambory
- 4 vejce natvrdo
- 1 menší pikantnější klobása
- 1 malá cibule
- 1 zakysaná smetana
- kousek másla ( cca 1,5cm )
- 2 PL hladké mouky
- cca 1 l vývaru nebo o trochu víc
- čerstvý kopr
- sůl
Postup přípravy receptu
-
Nejprve na másle zesklovatíme na jemno nakrájenou cibuli, pak přidáme na kostičky nakrájenou klobásu a chvilku na mírném plameni restujeme, aby pustila chuť a šťávu.
-
Zaprášíme moukou, mícháme a restujeme asi 2 minutky a zalijeme chladným vývarem. Zesílíme teplotu a dobře rozmícháme.
-
Vhodíme na kostky nakrájené brambory, osolíme a vaříme do změknutí. Občas promícháme, aby se nám polévka kvůli mouce nepřichytávala, hlavně zpočátku, pak už to není nutné.
-
Nakonec vmícháme teplou kysanou smetanu, nesmí být studená z lednice, jinak se nám v polévce srazí. Nejlépe je předem ji promíchat s pár lžícemi horké polévky a pak postupně do polévky vmíchávat.
-
Samozřejmě v této fázi přidáme i nakrájená vejce.
-
Necháme prohřát, dochutíme a po odstavení přisypeme posekaný kopr.
Poznámka od kuchařky
Tato polévka je chuťově podobná kulajdě, ale ta klobáska tomu dodá šmrnc a manžel byl velmi spokojen, že nemusí z polévky lovit houby 🙂
Moje recepty a fotografie najdete na http://inkitchenopen.blogspot.cz/