Pečený „segedín“ s bramborem a smetanou

66
- reklama -

Suroviny
4 porce

3/4 kg vepřového masa (krkovička, bůček, plecko atp.)
1 kg syrových brambor
1 sklenice sterilovaného zelí (kyselé) necelá
1 smetana ke šlehání (hodně hustá)
koření na krkovičku
červená paprika sušená
sůl
kmín
pepř
bobkový list
nové koření

Postup přípravy receptu

  1. Maso nakrájíme na větší kostky, obalíme kořením s paprikou, pokapeme olejem, příp. rozpuštěným máslem. Syrové brambory oloupeme a nakrájíme na silnější plátky.


    Zobrazit celý recept

  2. Do máslem vymazaného pekáčku pokládáme brambory, které posolíme, opepříme a okmínujeme. Brambory poklademe vrstvou zelí a rovnoměrně cca polovinou nakrájeného okořeněného masa. Po stranách rozmístíme bobkové listy a nové koření.

  3. Dále se vše opakuje jako u první vrstvy v pekáčku. Brambory na horní vrstvě ještě pomažeme olejem nebo rozpuštěným máslem. Do roztopené trouby na 250°C vložíme pekáček. Necháme cca 15 minut zapéci.

  4. Vlijeme rovnoměrně smetanu a přikryjeme. Pečeme při teplotě 200°C cca 40 minut. Nakonec odkryjeme a dopékáme, dokud se smetana úplně nevsákne.

  5. Všechny ingredience se vsáknou do brambor a naopak. Je to velmi chutné a u nás oblíbené jídlo. Navíc ještě z jednoho pekáčku.