Veganský dort s mandarinkami (ovocem)

80
- reklama -

Suroviny

Vanilkové těsto:
320 ml vanilkového sojového mléka
2 ČL bílého vinného octa
100 ml olivového oleje
100 g třtinového cukru
300 g špaldové mouky
2 a 1/2 ČL prášku do pečiva
špetka soli
1 ČL vanilkového aroma (5 kapek vanilkových flav drops)
Tofu čokoládový krém:
1 balení hedvábného Silken Tofu
2 lžíce javorového nebo agáve sirupu
1 ČL kvalitního vanilkového extraktu nebo 3 kapky vanilkových flav drops
100 g čokoládových peciček
1/4 hrnku sojového mléka
Želé vrstva:
ovoce – mandarinky, jahody, broskve,…
agar
voda nebo šťáva z ovoce

Postup přípravy receptu

  1. Formu o průměru 20-25 cm vymažeme rostlinným olejem nebo vyložíme pečícím papírem. Troubu předehřejeme na 180°C. Do mísy dáme mléko, smícháme ho s octem a necháme asi 5 minut stát. K mléku s octem přidáme olej, cukr a aroma a šleháme metličkou, dokud se cukr co nejvíce nerozpustí.
    V jiné míse smícháme mouku, sodu, prášek do pečiva a sůl. Poté po lžících přidáváme suchou směs do mokré, až nám vznikne krémové, hladké a tekuté těsto, které nalijeme do formy a pečeme 30-40 minut.

  2. Tofu, mléko, sirup a vanilku rozmixujte v mixéru na hladkou kaši. Ve vodní lázni či v mikrovlnce rozpusťtě čokoládu, nechte cca 5 minut chladnout. Rozřízneme korpus na půl, namažeme krémem, přiložíme druhou půlku korpusu a namažeme. Necháme si trochu krému na namazání okrajů.

  3. Na dort naskládáme ovoce. Připravíme agar podle návodu. Poté zalijeme, necháme chladnout. Až agar ztuhne namažeme okraje dortu zbytkem krému.