
Suroviny
6 porcí
- 800 g Hovězí přední
- (nebo) kližka
- 3 lžíce oleje (nebo sádla)
- 2 ks cibule větší
- 5 stroužků česneku (+ 1 stroužek při prováření)
- 2 cm zázvoru čerstvého (+ kousek při prováření)
- 3 lžíce rajčatový protlak
- 1 lžíce sojové omáčky (nemusí být)
- sůl
- 1/2 lžičky pepře mletého bílého
- voda na podlití
- mouka hladká na zahuštění
- 1 lžíce oleje na jíšku
Postup přípravy receptu
-
Cibuli oloupeme, nakrájíme na kostky (část cibule – asi 2 lžíce – si dáme stranou) a vložíme do hrnce na horký olej. Cibuli restujeme dorůžova.
-
Mezitím si nakrájíme maso na větší kostky a oloupaný česnek a zázvor na plátky.
Na růžovou cibuli přidáme maso a restujeme. Pak přidáme zázvor, česnek, rajčatový protlak a zbylou cibuli. Vše ještě osmahneme a zalijeme horkou vodou (do výšky masa). Osolíme, opepříme, přidáme sojovou omáčku, přiklopíme pokličkou a necháme dusit do poloměkka. Dle potřeby podléváme trochou vody. -
Poloměkké maso vyjmeme, šťávu zahustíme jíškou (nebo moukou rozmíchanou ve vodě) a necháme asi 10 min provařit. Pak přidáme maso, jeden stroužek česneku na plátky a kousek zázvoru na jemno a necháme ještě asi 15 – 20 min povařit (dle tuhosti masa). Občas zamícháme a dle potřeby dosolíme.
Jako příloha se hodí brambory, knedlíky, těstoviny, rýže,…
Poznámka od kuchařky
Tohle jídlo mě napadlo, když jsem z mrazáku vyndala kus předního a nechtěla jsem dělat nic složitého.
Jídlo je krásně voňavé a poměrně syté, tudíž jako příloha opravdu postačí chléb, nebo jiné pečivo a je z toho poměrně jednoduchá večeře či oběd.









