Suroviny
- Těsto:
- 3 vejce
- 3-4 lžíce horké vody
- 150 g cukru
- 1 vanilkový cukr
- 100 g polohrubé mouky
- 100 g škrobu
- 3 vrchovaté lžičky prášku do pečiva
- Náplň:
- 1 vanilkový pudinkový prášek
- 500 ml mléka
- 50 g cukru
- Krokant:
- 1 lžíce másla
- 60 g cukru
- 125 g sekaných mandlí
- 250 g měkkého másla
- 500 g ananasu (z konzervy)
Postup přípravy receptu
-
Horkou vodu šleháme šlehačem na nejvyšší stupeň 1 minutu do pěny, přimícháme cukr, vanilkový cukr a šleháme další 2 minuty. Smícháme si mouku, škrob, prášek do pečiva a polovinu z této směsi prosejeme na krém a krátce na nejnižší stupeň zašleháme.
-
Zbytek směsi zpracujeme stejným způsobem; těstem naplníme vymazanou, papírem vyloženou dortovou formu (průměr cca 28 cm) a v předehřáté troubě pečeme (175-200°C, 20-30 minut). Ihned po upečení dort uvolníme z formy, vyklopíme, stáhneme papír, necháme vychladit a 2x prokrojíme.
-
Krokant: máslo s cukrem zahříváme tak dlouho, až hmota lehce zhnědne a cukr se rozpustí, přidáme sekané mandle a za stálého míchání zahříváme, až se krokant opraží, a pak ho natřeme na olejem vymazaný plech a necháme vychladit.
-
Studený ho nalámeme na malé kousky. Máslo hladce utřeme a po lžících do něj přidáme pudink; do poloviny máslového krému vmícháme polovinu krokantu. Ananas necháme okapat, nakrájíme ho na kousky a 16 z nich si odložíme na zdobení; spodní část korpusu potřeme ananasovou marmeládou.
-
Obložíme kousky ananasu a potřeme trochou krokantového krému; přiklopíme prostřední částí korpusu, kterou potřeme zbylým krokantovým krémem a přiklopíme vrchní částí korpusu; celý dort potřeme polovinou máslového krému; dort ozdobíme zbytkem krému a kousky ananasu, poté celý okraj dortu posypeme krokantem (máslový krém můžeme dochutit 2-3 lžícemi rumu nebo koňaku).