Ostré medailonky ze štikozubce kapského na pórku, zázvoru a bylinkách

51
- reklama -

Suroviny
4 -6 porcí

600 gramů z mořské štiky (6 medailonků)
1 pórek
1 cibule
sůl
pepř
3 cm zázvoru
1 malá chilli paprička
petrželka
3 lžíce strouhaného sýra
1 lžíce polohrubé mouky
1 lžíce hořčice
2-3 lžíce oleje
1 lžíce mandlí
30 gramů másla
šťává z citronu

Postup přípravy receptu

  1. Medailonky si necháme rozmrazit, osušíme je, potřeme hořčicí a pokapeme citronem, posypeme kmínem, opepříme, přidáme pokrájený pórek a cibuli, nakrájenou chilli papričku, zázvor na kousky, 1 lžíci nasekané petrželky a vložíme vše na pekáček s olejem.


    Zobrazit celý recept

  2. Pečeme do měkka a nakonec vmícháme máslo, zaprášíme polohrubou moukou.

  3. Na závěr vmícháme strouhaný sýr a posypeme mandlemi. (Mandle se nemusí dávat, měla jsem doma zbytek na stole.)

Poznámka od kuchařky

Štikozubec obecný je loven gillnety (svislá síť do které se ryba zamotá za skřele), longliningem – (dlouhá lovná šňůra se stovkami až tisíci navázaných háčků), vlečnými sítěmi vedenými u dna a párovými vlečnými sítěmi vedenými mezi dvěma plavidly. Gillnety pro hejky jsou známy vysokým podílem chycených nedospělých ryb, které jsou odhozeny a také zabíjí delfíny a sviňuchy. Párové vlečné sítě jsou spojovány s nechtěným chycením delfínů.

V severovýchodním Atlantiku se obsádka štikozubce obecného dělí na severní a jižní. Zatímco jižní obsádka byla po léta drancována a vědci doporučili snížit množství zde ulovených štikozubců, stavy štikozubců v severní části se zotavily z vyčerpání, ke kterému došlo v devadesátých letech. Populace štikozubce argentinského byly během devadesátých let vyloveny a po omezeních, která následovala, se pomalu zotavují.

Samice štikozubce obecného dospívá až v sedmi nebo osmi letech. Podle vědců je tento fakt důvodem toho, že populace nejen štikozubce obecného, ale i novozélandského a argentinského, jsou velmi zranitelné před rybářským tlakem.