Suroviny
4 plechy
- 500 g hladké mouky
- 150 g moučkového cukru
- 3 vejce
- 6 lžic mléka
- 3 lžíce medu
- 1 lžíce sádla
- 1 kypřící prášek do perníku
- 2 hřebíčky
- 2 kuličky nového koření
- 1 lžička mleté skořice
- 1 vejce na potření
Postup přípravy receptu
-
V míse utřeme vejce s cukrem, přidáme med, mléko, povolené sádlo, skořici a roztlučený hřebíček a nové koření. Vyšleháme hladkou hmotu.
-
Na vál nasypeme mouku s práškem do perníku a postupně přiléváme našlehanou vaječnou pěnu. Dobře promísíme, vál pomoučíme a vytvoříme pevné těsto, které je vláčné a neláme se.
-
Těsto vyválíme na cca 5mm silnou placku, vykrájíme tvary, které přeneseme na plech s pečícím papírem a potřeme rozšlehaným vejcem.
-
Pečeme při 170°C 8 minut.
Poznámka od kuchařky
Původní recept na tyto perníčky pochází ze stránek Chytrá žena a Vánoční sen. Mají se přidat pouze vaječné žloutky. Ovšem protože se při realizaci prostě nedařilo vytvořit těsto – bylo to suché jako strouhanka – přilila jsem oddělené bílky. Výsledek je velmi dobrý, perníčky jsou chutné a měkounké.
Můžeme zdobit podle fantazie. Na fotografii jsou perníčky neozdobené, protože jsme je s dcerou dělaly na školní vánoční trh nikoli k jídlu, ale jako dekoraci. I když jíst se dají a dokonce s chutí…
Ze stejného důvodu jsem je nepotírala vejcem, ale nechala v rustikální podobě…
Pokud by někdo chtěl tmavé perníčky, přidá do těsta (do tekuté části) 2 lžíce kakaa.