Cukroví 2011

55
- reklama -

Suroviny

Moc děkuji všem, od kterých jsem si mohla půjčit recept, snad Vám to nikomu nevadí.
5- čokoládové sušenky:
180 g másla
4 lžíce moučkového cukru
180 g hladké mouky
3 lžíce solamylu
špetka soli
80 g hořké čokolády
5 lžic mléka
na ozdobu:
čokoládová poleva
10- kokosové věnečky:
300 g másla
100 g moučkového cukru
trochu strouhané citronové kůry
2 žloutky
5-6 lžic mléka (teplého)
350 g hladké mouky
60 g kokosu
na dokončení:
mléčná čokoládová poleva
kokos
13- linecké:
200 g solamylu
1 vanilkový puding
1 žloutek
200 g hladké mouky
200 g tuku
3 lžíce zakysané smetany
150 g cukru moučka
1/2 balení prášku do pečiva
15- mušle:
250 g hladké mouky
250 g hery
1 vejce
1 lžíce vody (vlažné)
nádivka:
100 g mletých ořechů
100 g moučkového cukru
1 vejce
moučkový cukr (na obalení)
16- vanilkové rohlíčky:
210 g hladké mouky
70 g moučkového cukru
50 g mletých ořechů
140 g hery
vanilkový cukr
2 žloutky
citrónová kůra

Postup přípravy receptu

  1. Perníčky v příloze. Pokud vám nepůjde dát těsto dohromady a bude se drolit, stačí pomalinku přidávat mléko – ale jen po troškách.


    Zobrazit celý recept

  2. Čokoládové sušenky: Změklé máslo s cukrem vyšleháme do pěny. Po částech vešleháme prosátou mouku smíchanou se solamylem a špetkou soli. Do malého kastrůlku nebo hrnku dáme 3 lžíce mléka, nalámeme čokoládu a ve vodní lázni rozpustíme. Rozmícháme na hladkou hmotu a přišleháme do těsta. Je-li husté, přišleháme ještě 2 lžíce mléka. Těstem naplníme cukrářský pytlík s ozdobnou špičkou a na plech vyložený papírem na pečení nastříkáme sušenky. Pečeme 8-10 minut při 180°C. Vychladlé postříkáme čokoládou.

  3. Kokosové věnečky: Změklé máslo ušleháme s cukrem do pěny. Přišleháme citronovou kůru a po jednom žloutku. Nakonec po lžících přišleháme mléko. Vařečkou krátce vmícháme mouku a kokos. Těsto po menších částech plníme do pytlíku s ozdobnou špičkou (s velkým otvorem!) a na plech vyložený papírem na pečení stříkáme věnečky. Ne těsně k sobě, pečením trochu nabudou. Upečeme dorůžova (180-190°C, cca 10 minut). Vychladlé máčíme částečně do polevy a namočenou část posypeme kokosem.

  4. Trubičky: jsou to vlastně kremrole, ale jako cukroví jdou také. Plnila jsem je máslem 1 1/2 kostky, a jedno salko zkaramelizované (už se dá koupit jako karamel), nebo jsem je plnila Nutellovým krémem (250 g másla a 200 g Nutelly).

  5. Linecké: Všechny suroviny promícháme, přidáme povolený tuk, žloutek, smetanu a vypracujeme těsto. Vykrajujeme tvary, a slepujeme marmeládou.

  6. Mušle: Vypracujeme těsto, necháme hodinu v lednici odpočinout a vykrajujeme kolečka, nebo slzy. Doprostřed dáme nádivku a jeden kraj před ní přehneme. Pečeme na 150°C dorůžova. Obalujeme v cukru, já až po vychladnutí.

  7. Vanilkové rohlíčky: Vypracujeme těsto a tvarujeme malé rohlíčky. Po vychladnutí obalujeme v moučkovým cukru (já je mám takové různě tvarované).