Kuře po Vracovsku

73
- reklama -

Suroviny
6 porcí

2,6 kg větší kuře
15 dkg másla
0,5 l kuřecího vývaru
20 dkg mrkve
20 dkg kedluben
20 dkg pórku
20 dkg zeleného hrášku
3 dl smetany
1 lžíce hladké mouky
1 citrón
1 dl bílého vína
mletá paprika
2 rajčata
sůl
pepř

Postup přípravy receptu

  1. Kuře si naporcujeme, osolíme, opepříme a lehce poprášíme mletou paprikou.


    Zobrazit celý recept

  2. Naskládáme do pekáče, podlijme kuřecím vývarem, poklademe kousky másla a za občasného přelití upečeme doměkka a křupava.

  3. Jednotlivé porce upečeného kuřete vyjmeme a udržujeme teplé.

  4. Do výpeku vložíme veškerou na nudličky pokrájenou zeleninu a podusíme, dokud není měkká.

  5. Zahustíme smetanou s jednou lžící rozmíchané hl. mouky.

  6. Dochutíme šťávou z půlky citrónu a bílým vínem. Případně dle chuti a potřeby dosolíme.

  7. Porce kuřete při servírování klademe na smetano-zeleninovou omáčku a podáváme s vařenými brambory – nejlépe malé nové ve slupce.

Poznámka od kuchařky

Zdroj: Jihomoravská kuchařka – cena 9,-Kčs – lehce upraveno dle vlastních potřeb, možností a chutí.

Město Vracov leží v rovinaté krajině mezi Strážnicí a Kyjovem. Na svazích otočených k jihu se pěstuje vinná réva.Severně od hlavní silnice se pak nacházejí habánské vinné sklepy.