Suroviny
- 2 l syrovátky
- 1 l sladké smetany na vaření
- 250 g uzeného bůčku
- 200 g klobásy
- 1 křen
- sůl
- pepř
- cukr
- 4 natvrdo vařená vejce
- 1 PL mouky
Postup přípravy receptu
-
Syrovátku přivedeme k varu a přidáme křen – jen pozor tentokrát postrouhaný na hrubých očkách, nebo pokrájený na tenké nudličky.
-
Ve smetaně roztřepeme mouku a zalijeme jí vařící se syrovátku.
-
Uzený bok a klobásu pokrájíme na kostky.
-
Orestujeme na pánvi pěkně do křupava a přidáme do žurku. Dochutíme solí, pepřem, cukrem. Podáváme s vejci vařenými natvrdo. Jsme-li šikovní a máme slaninu pokrojenou na tenké plátky, tyto opečeme též do křupavoučka a pokládáme na polévku. Přizdobíme trochou medvědího česneku, či mladou kopřivou.
Poznámka od kuchařky
Velká noc byla svátkem, kdy se nevařilo. Jedli se pouze pokrmy svěcené, nebo již dříve připravené.
Pravdou je, že do kostela ke svěcení nechodili hospodáři (ať sedláci či chalupníci – žádní farmáři) s košíčkem. Jezdilo se s plnými vozy. Vyzdobené vozy byla naložené vším, co dala zem, co hospodářství dalo. Bylo toho svěceného přeci jen o něco víc než v časech dnešních (symbolický košíček).
Nehodilo se, o tomto svátku, chrastit hrnci a stát u plotny. Ale polévka byla vždycky grunt. Proto také taková tradice chlodniků. Hospodářům i čeledi bylo třeba nachystat něco pořádného, jarního, v čem byla síla. Odtud tedy křenové sváteční chlodniky