
Suroviny
- • Vejce (co NEJČERSTVĚJŠÍ!!)
Postup přípravy receptu
-
Pokud budete mít ČERSTVÁ vejce, můžete je zastřít kterýmkoliv způsobem a dokonce je lze vyklepnou do vody přímo ze skořápek. V nádobě naplněné vodou skoro po okraj přivedeme vodu k varu. Zmírníme teplotu a držíme „bublinkový“ var.
-
Vodu uvedeme (lžící, vařečkou) do mírného rotačního pohybu. Do vody opatrně vložíme vyklepnuté vejce. Necháme „srazit“ bílek (2-4 minuty). Najdeme ztracené vejce, vylovíme ho a vložíme do studené vody. Případné bílkové „cancoury“ odstraníme (odstříhneme)
-
Pokud postupujeme správně, tak žloutek se sám zabalí do bílku a zůstane se vrtět ve středu nádoby.
Je-li dost vody na výšku (použít raději hrnec než kastrol), tak než vejce doputuje na konečnou, bude bílek už dost připosražený a produkt našeho snažení se ke dnu nepřichytí, zvláště pokud vypneme zdroj tepla. -
Pokud máme vše při ruce, můžeme do vody sázet jedno vejce za druhým. Zkusil jsem (úspěšně) ve vodě utopit z omáčníku najednou i po dvou vejcích. S čerstvými vejci se mi žádné „cancoury“ netvoří.
Poznámka od kuchařky
Pokud jste uvařili, jídlo vám chutnalo a napíšete to do komentářů, tak se asi neurazím…
Pokud jste uvařili, jídlo vám nechutnalo, napište to do komentářů; já se neurazím a ostatním tím jen posloužíte…
Pokud se vám recept líbí a dáte mu bod, tak je zbytečné to psát do komentářů…
Pokud se vám recept nelíbí, klidně napište proč. Vaše připomínky zvážím a recept případně doplním, opravím, či vymažu…