Ztracená (zastřená) vejce

55
- reklama -

Suroviny

• Vejce (co NEJČERSTVĚJŠÍ!!)

Postup přípravy receptu

  1. Pokud budete mít ČERSTVÁ vejce, můžete je zastřít kterýmkoliv způsobem a dokonce je lze vyklepnou do vody přímo ze skořápek. V nádobě naplněné vodou skoro po okraj přivedeme vodu k varu. Zmírníme teplotu a držíme „bublinkový“ var.


    Zobrazit celý recept

  2. Vodu uvedeme (lžící, vařečkou) do mírného rotačního pohybu. Do vody opatrně vložíme vyklepnuté vejce. Necháme „srazit“ bílek (2-4 minuty). Najdeme ztracené vejce, vylovíme ho a vložíme do studené vody. Případné bílkové „cancoury“ odstraníme (odstříhneme)

  3. Pokud postupujeme správně, tak žloutek se sám zabalí do bílku a zůstane se vrtět ve středu nádoby.
    Je-li dost vody na výšku (použít raději hrnec než kastrol), tak než vejce doputuje na konečnou, bude bílek už dost připosražený a produkt našeho snažení se ke dnu nepřichytí, zvláště pokud vypneme zdroj tepla.

  4. Pokud máme vše při ruce, můžeme do vody sázet jedno vejce za druhým. Zkusil jsem (úspěšně) ve vodě utopit z omáčníku najednou i po dvou vejcích. S čerstvými vejci se mi žádné „cancoury“ netvoří.

Poznámka od kuchařky

Pokud jste uvařili, jídlo vám chutnalo a napíšete to do komentářů, tak se asi neurazím…

Pokud jste uvařili, jídlo vám nechutnalo, napište to do komentářů; já se neurazím a ostatním tím jen posloužíte…

Pokud se vám recept líbí a dáte mu bod, tak je zbytečné to psát do komentářů…

Pokud se vám recept nelíbí, klidně napište proč. Vaše připomínky zvážím a recept případně doplním, opravím, či vymažu…