Suroviny
- 3,75 l vody
- 1,25 l 8% octu
- 300 g cukru
- 60 ks sacharinu
- 160 g soli
- 2-3 kuličky nového koření
- hrstička celého pepře
- 2-3 bobkové listy
- okurky
- mrkev
- kopr i se stonky
- hořčičné semínko celé
Postup přípravy receptu
-
Z vody, octu, cukru, sacharinu, soli, bobkového listu, nového koření a pepře svaříme nálev a necháme zchladnout.
-
Okurky opereme, očistíme mrkev, cibuli, kopr.
-
Do čistých sklenic (750 ml) vsypeme 1 kávovou lžičku hořčičného semínka, 4-5 koleček mrkve, kolečka cibule. Naskládáme okurky, nahoru kopr.
-
Do sklenic nalejeme vychladlý nálev a zavíčkujeme.
Zavařujeme na 80°C 20 minut.
Poznámka od kuchařky
Tento recept jsem získala z pořadu „Vychytávky Ládi Hrušky“, údajně starý asi 90 let. Vyzkoušela jsem, porovnala s klasickým znojemským nálevem z okurek z obchodu. Je téměř totožný.
Můžete tímto způsobem nakládat vlastně všechno- květák (mírně předvařit), houby, zelí…
Já jsem udělala čalamádu (co dům dal i zahrada). Zítra přijde na řadu zelí. Tak uvidím, jak to dopadne. Čalamáda je výborná.
Konzumovat se může za 14 dnů.
Fotku nepřidávám, jsem s tím focením a odesláním na štíru.