Znojemské okurky z vychytávek

35
- reklama -

Suroviny

3,75 l vody
1,25 l 8% octu
300 g cukru
60 ks sacharinu
160 g soli
2-3 kuličky nového koření
hrstička celého pepře
2-3 bobkové listy
okurky
mrkev
kopr i se stonky
hořčičné semínko celé

Postup přípravy receptu

  1. Z vody, octu, cukru, sacharinu, soli, bobkového listu, nového koření a pepře svaříme nálev a necháme zchladnout.


    Zobrazit celý recept

  2. Okurky opereme, očistíme mrkev, cibuli, kopr.

  3. Do čistých sklenic (750 ml) vsypeme 1 kávovou lžičku hořčičného semínka, 4-5 koleček mrkve, kolečka cibule. Naskládáme okurky, nahoru kopr.

  4. Do sklenic nalejeme vychladlý nálev a zavíčkujeme.
    Zavařujeme na 80°C 20 minut.

Poznámka od kuchařky

Tento recept jsem získala z pořadu „Vychytávky Ládi Hrušky“, údajně starý asi 90 let. Vyzkoušela jsem, porovnala s klasickým znojemským nálevem z okurek z obchodu. Je téměř totožný.

Můžete tímto způsobem nakládat vlastně všechno- květák (mírně předvařit), houby, zelí…

Já jsem udělala čalamádu (co dům dal i zahrada). Zítra přijde na řadu zelí. Tak uvidím, jak to dopadne. Čalamáda je výborná.

Konzumovat se může za 14 dnů.

Fotku nepřidávám, jsem s tím focením a odesláním na štíru.