
Suroviny
4 porce
- 1 větší cibule
- 600 g vepřové kýty (nebo plecka)
- 20 dkg libové slaniny
- plnotučná hořčice
- 6 kyselých okurek
- 2 vejce
- olej
- sůl
- pepř
- Masox
Postup přípravy receptu
-
Cibule oloupeme a nakrájíme na drobno. Osmažíme na rozpáleném oleji společně s nadrobno nakrájenou slaninou.
-
Když je cibule sklovitá, přidáme na kousky nakrájené maso (upředňostňuji menší kousky, které se dají sníst na jedno skousnutí bez toho, aniž by se musely krájet – pro strávníky je to příjemnější než to potom honit po talíři).
-
Když se maso zatáhne, přidáme lžíci plnotučné hořčice, osolíme, opepříme, zalijeme 2 litry vaříci vody a přihodíme kostku Masoxu.
-
Necháme zvolna dusit.
-
Když je maso téměř měkké, přidáme do omáčky na drobno nakrájené okurky.
-
Necháme dusit, dokud není maso měkké (po přidání okurek mi to většinou vychází tak na 20-30 minut), přidáme ještě jednu lžíci hořčice, nadrobno nakrájené 2 natvrdo uvařené vejce, zahustíme tmavou jíškou a necháme ještě tak 10-15 minut probublat. Podáváme s rýží nebo knedlíkem.
Poznámka od kuchařky
Těsně před tím, než je omáčka hotová (tj. když už je zahuštěná a pouze probublává), přimáčknu trochu čerstvé šťávy z limetky, omáčku to příjemně zjemní 🙂