Znojemská okurková polévka

60
- reklama -

Suroviny
4 porce

4 velké brambory
3 větší nakládané okurky (znojemské)
lák z okurek
100 ml smetany ke šlehání
60 g másla
2 vejce
250 ml zeleninového vývaru
špetka mletého kmínu
sůl dle potřeby
K servírování:
pažitka, petrželka nebo snítka kopru

Postup přípravy receptu

  1. Brambory očistíme, oškrábeme, nakrájíme na malé kostičky. Dáme do hrnce, zalijeme vodou, jen aby byly ponořené a uvaříme s kmínem a špetkou soli doměkka. Než se brambory uvaří, nakrájíme na kostičky okurky.


    Zobrazit celý recept

  2. Asi 1/3 uvařených brambor vyndáme do větší misky, přidáme polovinu másla a šťouchadlem dobře rozšťoucháme. Přidáme smetanu a vytvoříme jemnou, hladkou kašičku, kterou zředíme vývarem a vlijeme do hrnce k vařeným bramborám. Přidáme okurky a 4 lžíce láku, přivedeme znovu k varu a krátce 1-2 minuty povaříme.

  3. Na zbylém másle na pánvičce usmažíme vejce. Polévku dochutíme podle potřeby solí nebo lákem.
    Na talíř nalijeme polévku, přidáme část míchaných vajec a posypeme pažitkou, ozdobíme petrželkou nebo koprem.

Poznámka od kuchařky

Bydlela jsem blízko Znojma 22 let, ale tuto polévku jsem neznala. Když jsem viděla recept od Elizy, zeptala jsem se kamarádky ze Znojma a ta mi poslala její verzi. Elize děkuji za inspiraci a omlouvám se, pokud by to někomu vadilo, že je recept podobný, může se můj odstranit. Určitě jsou obě polévky skvělé.