Suroviny
25 ks podle velikosti
- Odpalované těsto:
- 120 ml vody
- 135 g mléka
- 100 g másla
- 13 g cukru krupice
- 205 g hladké mouky
- 275 g vajec bez skořápek (vejce je třeba zvážit, asi 5 a půl kusu)
- 3 g soli
- Žloutkový creme patissiere:
- 500 ml mléka
- 80 g žloutků
- 125 g cukru krupice
- 50 g vanilkového pudinku
- 50 g másla
- 1 ks vanilkového lusku
- Žloutkovo-máslový krém:
- 500 g creme patissiere
- 125 g másla
- 30 ml rumu
- Poleva:
- 200 g cukru moučka
- 30–40 ml citronové šťávy
- pár kapek oleje
Postup přípravy receptu
-
Do hrnce navážíme vodu, mléko, máslo, sůl a cukr, přivedeme k varu a zavaříme mouku. Za stálého míchání odpaříme asi 1–2 minuty. V mixéru s lopatkou vymícháme do studena. Postupně zapracujeme vejce.
-
Sáčkem s velkou hvězdicovou špičkou stříkáme na plech s pečicím papírem věnečky. Vložíme do vyhřáté trouby na 240 °C, stáhneme teplotu na 220 °C a pečeme 10 minut.
Po nabytí objemu stáhneme teplotu na 180 °C a dopečeme dalších 10 minut. Vyjmeme z trouby a necháme vychladnout. Potom rozkrojíme a plníme krémem.
-
Krém: Ve 100 ml mléka rozmícháme pudinkový prášek a žloutky dohladka. Zbylé mléko, máslo, cukr a vanilku přivedeme k varu. Nalijeme rozmíchanou směs a řádně provaříme 2–3 minuty.
-
Creme patissiere vyšleháme dohladka s rumem a zašleháme změklé máslo.
Poznámka od kuchařky
Dnes jsem zkoušela věnečky ze soutěže “ PEČE CELÁ ZEMĚ „. Znám úplně jiné suroviny na těsto i krém a tak jsem musela vyzkoušet výzvu ze soutěže. Krém je naprosto luxusní. Proto se s vámi podělím ráda o recept, i když si to každý může najít.