Žloutkové věnečky s rumovým krémem

54
- reklama -

Suroviny
25 ks podle velikosti

Odpalované těsto:
120 ml vody
135 g mléka
100 g másla
13 g cukru krupice
205 g hladké mouky
275 g vajec bez skořápek (vejce je třeba zvážit, asi 5 a půl kusu)
3 g soli
Žloutkový creme patissiere:
500 ml mléka
80 g žloutků
125 g cukru krupice
50 g vanilkového pudinku
50 g másla
1 ks vanilkového lusku
Žloutkovo-máslový krém:
500 g creme patissiere
125 g másla
30 ml rumu
Poleva:
200 g cukru moučka
30–40 ml citronové šťávy
pár kapek oleje

Postup přípravy receptu

  1. Do hrnce navážíme vodu, mléko, máslo, sůl a cukr, přivedeme k varu a zavaříme mouku. Za stálého míchání odpaříme asi 1–2 minuty. V mixéru s lopatkou vymícháme do studena. Postupně zapracujeme vejce.


    Zobrazit celý recept

  2. Sáčkem s velkou hvězdicovou špičkou stříkáme na plech s pečicím papírem věnečky. Vložíme do vyhřáté trouby na 240 °C, stáhneme teplotu na 220 °C a pečeme 10 minut.

    Po nabytí objemu stáhneme teplotu na 180 °C a dopečeme dalších 10 minut. Vyjmeme z trouby a necháme vychladnout. Potom rozkrojíme a plníme krémem.

  3. Krém: Ve 100 ml mléka rozmícháme pudinkový prášek a žloutky dohladka. Zbylé mléko, máslo, cukr a vanilku přivedeme k varu. Nalijeme rozmíchanou směs a řádně provaříme 2–3 minuty.

  4. Creme patissiere vyšleháme dohladka s rumem a zašleháme změklé máslo.

Poznámka od kuchařky

Dnes jsem zkoušela věnečky ze soutěže “ PEČE CELÁ ZEMĚ „. Znám úplně jiné suroviny na těsto i krém a tak jsem musela vyzkoušet výzvu ze soutěže. Krém je naprosto luxusní. Proto se s vámi podělím ráda o recept, i když si to každý může najít.