Suroviny
- Těsto:
- 1/4 l vody
- špetka soli
- 100 g másla
- 200 g polohrubé mouky
- 5 vajec
- tuk a mouka na plech
- Žloutkový krém Crema pasticcera:
- 6 žloutků
- 400 ml mléka
- 100 ml smetany
- 140 g jemného krupicového cukru
- 45 g kukuřičného škrobu – maizena, gustin a pod. nebo hladké rýžové mouky
- 1 vanilkový lusk nebo lžička mleté vanilky.
Postup přípravy receptu
-
Vodu se solí a máslem uvedeme do varu, vsypeme najednou všechnu mouku, promícháme a propaříme, až je z těsta koule a na dně hrnce se tvoří bílý povlak. Pak odstavíme a do zchladlého po jednom zašleháme vejce.
-
Plech na pečení vymažeme, vysypeme moukou a naznačíme kolečka dál od sebe, lepší jsou menší, hmota v troubě nabyde. Lze i pod papír na pečení vložit šablonu s předkreslenými kroužky.
-
Sáčkem s řezanou trubičkou tvoříme dvoupatrové kroužky. Pečeme v troubě vyhřáté na 250°C, po 10ti minutách snížíme na 170°C a dopečeme ještě 10-15 minut. Správně upečené pečivo je zlaté a po rozkrojení uvnitř suché.
-
Zchladlé věnečky prokrojíme, naplníme krémem a pocukrujeme nebo polijeme některou z cukrových polev – rumovou, citronovou, fondánem a pod.
-
Krém:
Vanilkový lusk rozřízneme, vyškrábneme semínka do mléka se smetanou, přidáme i lusk a přivedeme k varu. U mleté vanilky tento postup odpadá – prostě ji jen nasypeme do směsi mléka a smetany a zahříváme. Těsně před bodem varu vypneme a necháme trochu zchladnout. -
Žloutky s cukrem třeme, dokud se cukr nerozpustí, pak vmícháme škrob. Do žloutků vlijeme trochu vanilkového teplého mléka, rozmícháme a vlijeme ke zbývajícímu mléku, vyjmeme vanilkový lusk a na velmi mírném plameni zahříváme do zhoustnutí. Je důležité, aby se krém opravdu dobře provařil a neřídl. Musí být hustý jako kaše – viz obr.2.
-
Pak přelijeme do misky, zakryjeme fresh fólií a necháme zcela vychladnout.
Poznámka od kuchařky
Tento krém je opravdu hustý, nedělá hrudky a lze jej i zmrazit, což u krémů s bramborovým škrobem nelze, protože po rozmražení zřídnou. Používá se samotný nebo jako základ dalších krémů – lze jej s úspěchem nastavit vyšlehaným změklým máslem, ušlehanou šlehačkou a podobně.