Žloutkové věnečky dle p. Romana Vaňka

159
- reklama -

Suroviny
24 porcí

Na těsto :
300 ml vody
125 ml oleje ( slunečnicový)
250 g hladké mouky
7 vajec
špetka soli
Na žloutkový krém:
1 l mléka
200 g cukru krupice
250 g másla
150 g vanilkového pudingu ( 4 x 37g sáček)
4 žloutky
Na polevu:
1 kg fondánu
50 ml vody

Postup přípravy receptu

  1. Postup na těsto:
    Sůl, vodu a olej dáme vařit do hrnce. Jakmile se voda začne vařit, přisypeme hladkou ouku a mícháme vařečkou tak dlouho až hmota zanechává na dně hrnce bílý povlak. Hmotu vyjmeme a dáme do robotu. Mícháme hákem a za postupného přidávání vajec vymícháme hustou hmotu.

  2. Hmotu naplníme do cukrářského sáčku s řezanou trubičkou, na plech vyložený pečícím papírem stříkáme tvar kolečka s otvorem.

  3. Pečeme v troubě rozehřáté na 200°C 15 – 20 minut do světle hněda. Záleží na velikosti výrobku. BĚHEM PEČENÍ TROUBU OTVÍRÁME, ABYCHOM ODVĚTRALI PÁRU. Pokud vyjmeme jeden korpus během pečení a ťukneme do něj, musí být tvrdý, pak je správně pečený.

  4. Postup na krém:
    Mléko s cukrem ohřejeme na 38°C a část odlijeme do misky, kde ho smícháme s pudinkovým práškem. Zbytek mléka přivedeme k varu.

  5. Jakmile se začne mléko vařit, vlijeme do něj pudinkovou směs a za stálého míchání vaříme 5 minut. Poté necháme opět za stálého míchání vychladit.

  6. Jakmile je krém vychladlý, nasypeme do něj na kostky nakrájené máslo povolené na pokojovou teplotu a nakonec vmícháme žloutky. Důkladně prošleháme, aby byl krém hladký.

  7. Postup na polevu:
    Fondán vložíme do rendlíku, přidáme vod a za stálého míchání na mírném ohni necháme rozpustit do tekuté konzistence, podle potřeby přidáme vodu. Fondán nesmí být horký, jinak by byl průhledný a ztratil by sytost barvy.

  8. Dokončení:
    Upečené korpusy necháme vychladnout, rozřízneme je vodorovně, vršky dáme stranou a na spodek korpusu nastříkáme žloutkový krém. Vršek korpusu položíme upečenou stranou do rozehřátého fondánu, vyjmeme a řeznou stranou položíme na spodní část korpusu naplněného krémem. Fondán by měl z vrchní strany stékat.

Poznámka od kuchařky

Troubu můžete nechat celou dobu přiotevřenou, tak že mezi dvířka dáte vařečku – bála jsem se toho, ale opravdu krásně naskočily 🙂

Já nedělala polevu, nemáme rádi přeslazené zákusky, můžete jen tak, nebo pocukrovat.

Na fotu jsou ,,zbytky“, ty hezčí putovaly dál 😀

Tento recept je z kuchařky : Kouzlo kuchyně Čech a Moravy aneb dědictví našich babiček od Romana Vaňka