- reklama -
Suroviny
- Rozkvas:
- 40 g žitného kvásku
- 220 g vody
- 220 g žitné chlebové mouky
- – vše smícháme a v teple necháme 10-12 hodin vykynout
- dále:
- 320-400 g vody
- 450 g žitné chlebové
- 2,5 rovné lžičky soli
- kmín
Postup přípravy receptu
-
K hotovému rozkvasu přidáme zbytek surovin, jen dobře promícháme a ihned těsto uložíme do sádlem vymazané chlebové formy (délka formy je asi 30 cm) vykynout.
-
Po 1-3 hodinách vložíme formu i s vykynutým těstem do vyhřáté trouby a upečeme (210°C/40-45 minut, pak z formy opatrně vyklepneme na mřížku v troubě a asi 15 minut dopečeme).
-
Upečený chleba necháme vychladnout na mřížce na stole a krájíme ho nejdřív až po 12 hodinách.
Poznámka od kuchařky
Pekárnománie -> www.pekarnomanie.cz
Kuchařka: cathleen