
Suroviny
- 410 g vody
- 25 g žitného kvásku
- necelé 2 lžičky soli
- 30 g sezamu
- 450 g žitné chlebové mouky
- 50 g pšeničné chlebové mouky
Postup přípravy receptu
-
Žitný kvásek smícháme s 250 g vody a 250 g žitné mouky (vše z už odváženého množství) a zakryté necháme prokvasit. Trvá to, podle okolní teploty a síly kvásku, asi 16-24 hodin.
-
Vykvašený má hodně zvětšený objem, příjemně nakysle voní a na povrchu se objevují kráterky po prasklých bublinách.
-
Vmícháme zbytek surovin a hned, bez kynutí, těsto urovnáme do vymaštěné formy – můžeme jí, kromě vymaštění, boky lehce vysypat semínky nebo vločkami. Chleba pak bude ozdobený i na bocích.
-
Povrch těsta posypeme semínky a vločkami, necháme vykynout a upečeme. Pekla jsem se studeným startem, na 200°C, po 30 minutách jsme chleba vyklopili z formy a dopekli na mřížce, asi 10-15 minut.
-
Hotový chlebík krájíme nejdřív po 12-24 hodinách, jinak bude vevnitř jakoby mokrý. Zato nám pak vydrží vláčný až do úplného spotřebování.
Poznámka od kuchařky
Původní recept: http://www.pekarnomanie.cz/
Na žitné nebo převážně žitné chleby jsem rodinu dlouho nemohla ukecat…prostě jim nechutnaly. Náš denní chlebík nemusel být zcela bílý a měkounký jako buchta, ale hodně lehký a sušší.
Proto jsem tento žitňáček pekla vlastně pro sebe….vychládal už na stole, když dojely děti na víkend a hned po pozdravu zazněla prosba, jestli ho můžou nakrojit. Následovalo zklamání, že musí vydržet do zítřka a když jsem je viděla, jak kolem -původně mého- chleba celý večer mlsně krouží, zadělala jsem na druhý.
(A dobře jsem udělala – z prvního chleba jsem taktak stihla ochutnat, posnídala ho celá rodinka.)