Suroviny
- Rozkvas:
- 30 g žitného kvásku
- 160 g vody
- 150 g žitné celozrnné mouky
- – promícháme, zakryjeme a necháme 10-12 hodin kvasit
- Těsto:
- 180-200 g vody
- 150 g žitné chlebové mouky
- 200 g pšeničné chlebové mouky
- 2 rovné lžičky soli
- drcený kmín
Postup přípravy receptu
-
K hotovému rozkvasu přidáme zbytek surovin a poměrně krátce vymísíme těsto, které pak zakryté necháme kynout. Nemusí zdvojnásobit objem, stačí zvětšení (nakynutí) o 50-70 %.
-
Vykynuté těsto poměrně lepí. Stěrkou ho vyškrábneme na pomoučený stůl, lehce propracujeme a rozkrájíme na 8 dílků – z každého zformujeme oválný dalamánek.
-
Vytvarované dalamánky uložíme na plech s pečící fólií a zakryjeme proti osýchání. My jsme celý plech i s dalamánky vsunuli do velkého igelitového pytle. Opět necháme nakynout a rozpálíme troubu s dlaždicí.
Vykynuté dalamánky potřeme vodou, nařízneme je, i s fólií je z plechu sešoupneme do trouby na dlaždici a upečeme (220-230°C/20-25 minut).
Poznámka od kuchařky
Dalamánky s převahou žita ze stránek Pekárnománie -> http://www.pekarnomanie.cz/zitno-psenicne-dalamank…