
Suroviny
- 1.fáze:
- 100 ml vody
- 2 lžičky cukru
- 170 g hladké mouky
- 14 g čerstvého droždí
- 1 vejce
- program Těsto, necháme projít až do konce, pak přidáme:
- 2. fáze:
- 30 ml oleje
- 150 ml vody
- 220 g žitné chlebové mouky
- 100 g hladké mouky
- 1,5 lžičky soli
- 1 lžíce sušené bramborové kaše nebo bramboráku v prášku
- 1 lžíce lněného semínka
- 2 lžíce dýňového semínka
Postup přípravy receptu
-
Do pekárny dáme suroviny potřebné pro 1.fázi, a necháme projet celý program Těsto. Přidáme zbytek surovin, zapneme program Těsto, ale teď necháme jen umíchat, nenecháváme kynout.
-
Hned potom uložíme těsto v zakryté míse přes noc do lednice. Ráno nebo dopoledne vyndáme (už je nakynuté), rozdělíme na 6-8 bochánků, trošinku podsypáváme jen tak, aby se těsto nelepilo.
-
Každý bochánek pak rozválíme na ovál a srolujeme do rohlíku. Ten pak ještě rukou uválíme – spoje záhybů se hezky slepí a rohlík vypadá úhledněji.
-
Na plechu je necháme nakynout, pak pomašlujeme vejcem a vložíme do vyhřáté trouby. Troubu vyhřejeme na 200°C, stáhneme na 180°C a pečeme cca 20 minut.
-
Hotové rohlíky ihned přendáme z plechu na mřížku.
Poznámka od kuchařky
Kdysi mi manžel koupil překvapivě lehounké a dobré žitné rohlíky. Moc mi chutnaly a tak jsem se pokusila vyrobit podobné. Protože žitná mouka poměrně špatně kyne, volila jsem tento způsob výroby těsta. A aby nelepilo, nechala jsem ho přes noc kynout v lednici.
Rohlíky jsou veliké, krásně pórovité, lehounké a je vidět, že nejsou jen z bílé mouky.
Zdroj: http://www.pekarnomanie.cz/