
Suroviny
cca 4 plechy
- 800 g celozrnné žitné mouky (hladká, jemná)
- 50 g třtinového cukru (very dark)
- 240 g rostlinného tuku (Alsan)
- 80 g medu
- 150 ml vody
- 4 vejce
- 1,5 lžíce perníkového koření (Sonnentor)
- 2 lžíce bio kakaového prášku
- 3 kapky citrónového oleje (Just)
- 1 lžička jedlé sody
- bílek na potření
- Poleva:
- 300 g moučkové fruktosy
- 40 g Solamylu
- 60 g bílků
- 2 lžíce citrónové šťávy
Postup přípravy receptu
-
Mouku a cukr nasypeme na vál, přidáme med, vejce, tuk a vodu, vypracujeme hladké, tužší těsto. Poté vmícháme koření, kakao, sodu i olej.
-
Těsto zabalíme do fólie a dáme na 2-3 dny uležet do lednice.
-
Těsto prohněteme a vyválíme, není potřeba podsypávat, na silnější plát (já válím na cca 5mm, protože máme rádi perníčky vyšší).
-
Pomocí svých nejoblíbenějších vykrajovátek vykrojíme perníčky. Na jednom plechu by vždy měly být perníčky zhruba stejně veliké, aby se stejnoměrně propekly.
-
Pečeme na pečícím papíře při 175°C zhruba 15-20 minut podle velikosti.
-
Ihned po vyndání z trouby potřeme perníčky bílkem, aby se krásně leskli. Ale pozor, aby bílek nebyl vyšlehaný s bublinkami, které by nám na perníčkách udělaly ošklivé fleky. Letos jsem dělala i perníčky na zakázku, které se potírali směsí bílku a červeného barviva. Perníková srdíčka pak vypadala opravdu krásně v kombinaci s bílým zdobením.
-
Poleva: Někdo dělá polevu ručně a nedá na ni dopustit. Já naopak ze zdravotních důvodů používám šlehač a poleva se mi vždy povedla.
-
Bílek si přecedím přes punčochu (dříve to tak dělávala má babička, ale nějak jsem už pozapomněla proč).
-
Pokud neseženete přímo moučkovou fruktosu, tak si kupte kalsickou a doma si ji velmi jemně rozemelte.
-
Bílek s fruktosou a solamylem musíme šlehat alespoň 10min, během šlehání po kapkách přidáváme citronovou šťávu.
-
Po vyšlehání byste měli získat lesklou a polotuhou hmotu. Já do ní občas přidávám i trochu vanilkové dřeně.
-
Studené perníčky nazdobíme polevou, necháme zaschnout (24hod) a uložíme do chladna. Já používám papírové dortové krabice, které dávám v igelitu na balkon.
-
Pokud by perníčky ztvrdly, stačí k nim do krabice přidat rozkrojené jablíčko, ale nesmí se přímo dotýkat perníčků. Perníčky nasají vlhkost jablíčka. Je ovšem potřeba ho měnit každé 2-3dny.